Jurnalistul Dan Andronic îi răspunde judecătorului Danileţ: „Este o tentativă de intimidare şi de muşamalizare a modului în care a fost manipulată Arhiva SIPA”

Jurnalistul Dan Andronic îi răspunde judecătorului Danileţ: „Este o tentativă de intimidare şi de muşamalizare a modului în care a fost manipulată Arhiva SIPA”

În contextul în care plângerea trimisă de judecătorul Cristi Danileţ a fost transmisă de Parchetul General la DIICOT, privind modul în care a fost inventariată arhiva SIPA în timpul mandatului ministrului Monica Macovei, apare o întrebare foarte importantă: oare magistratul care a făcut plângerea nu a încălcat legea în 2011, când într-o discuție cu Ambasada SUA a dezvăluit ce a văzut în Arhiva SIPA?

Vă reamintim că într-un articol publicat zilele trecute, jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit faptul că, potrivit unui raport din 2008, manipularea documentelor din Arhiva SIPA către Comisia numită de Monica Macovei s-a făcut într-un mod care ridică mari semne de întrebare asupra bunei-credinţe şi a respectării normelor legale de către aceştia. Respectiv, Dan Andronic spunea că în acel raport se afirmă faptul că au fost copiate documente, scoase dosare, rescrise hard disk-urile, în condiţiile în care camerele video instalate de SRI nu au funcţionat luni de zile. O parte din aceste dezvăluiri au fost confirmate în cursul ultimelor zile de către Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei, Marius Oprea, fost consilier al primului-ministru, Horia Georgescu, fost membru al Comisiei, Iulia Scântei, fost secretar general în Ministerul Justiţiei.

Contactat, Dan Andronic a declarat următoarele: „Este clar o tentativă de intimidare, se vrea ascunderea adevărului, iar Cristi Danileţ este folosit de grupuri interesate de muşamalizarea scandalului. Stau să mă întreb dacă judecătorul Danileţ mai are certificat ORNISS în condiţiile în care avem cel puţin o dovadă, telegramele WikiLeaks, că a dezvăluit detalii despre Arhiva SIPA reprezentanţilor unei amabasade. Personal, nu mă deranjează că a discutat cu amercanii, dar în locul celor care dau certificate ORNISS, m-aş întreba dacă nu a făcut asta şi cu chinezii, dar şi cu ruşii! Mă voi consulta cu avocaţii mei şi voi vedea dacă nu este cazul să-i fac eu o plângere penală pentru divulgarea unor secrete de stat. Deşi, ca şi în cazul raportului din 2008, îngropat în uitare, şi în cazul telegramelor WikiLeaks nu s-a luat nicio măsură. Oricum mi se pare amuzant când judecătorul Danileţ vorbeşte de faptul că el nu se joacă cu legea, în condiţiile în care am aflat, şi n-a contestat niciodată judecătorul Danileţ acest lucru, că se plimba prin oraş şi dădea informaţii despre Arhiva SIPA.”

Mesajul postat de jurnalistul Dan Andronic pe contul său de Facebook: „"Judecătorul" Cristi Danileț mi-a făcut plângere penală pentru că am dezvăluit documente secrete. Pentru că am scris adevărul despre modul în care și-au făcut de cap cu documente sensibile despre viața unor oameni, judecători sau procurori, nici nu contează! Un reprezentant demn al societății civile, un model pentru alți judecători, nu-i așa? Am mai văzut comportamentul ăsta de tip mafiot.

Important nu este dacă este adevărat ceea ce scriu, ci de unde am aflat! O să explic exact ceea ce am scris, plus că nu aveam nici un indiciu că documentul era secret, dar cred că și dacă știam, publicam informațiile! Vestea proastă este că sunt convins că este adevărat, că de-abia aștept desecretizarea raportului și declanșarea unei anchete serioase pe tema spolierii Arhivei SIPA. 

De fapt am o întrebare pentru oamenii legii: Oare Cristi Danileț nu a încălcat Legea atunci când într-o discuție cu Ambasada SUA a dezvăluit lucrurile pe care le-a văzut în Arhiva SIPA? Nu a încălcat prevederile acordului de confidențialitate pe care l-a semnat în calitate de angajat al Ministerului Justiției? Ca să fie clar, în Arhiva SIPA erau documente calificate ca fiind Secret de Stat. Aștept opinii avizate https://www.facebook.com/images/emoji.php/v8/feb/2/16/1f642.png🙂 nu declarații politice”, a transmis jurnalistul Dan Andronic pe contul său de Facebook.

În articolul „WikiLeaks: Viaţa intimă a magistraţilor, în dosare secrete”, publicat în Evenimentul zilei în aprilie 2011, se arăta cum judecătorul Cristi Danileţ le-a spus diplomaţilor Ambasadei SUA că în arhiva SIPA - fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei (MJ), desfiinţat în 2006 - există note informative despre "relaţiile sexuale ilicite" ale magistraţilor şi fişe medicale ale unor judecătoare care făcuseră avorturi.

"Danileţ le-a spus consilierilor politici că SIPA (...) avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar ale cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale despre ce judecătoare au făcut avorturi (...). (Notă: Danileţ a divulgat că deşi dosarele de dinainte de 2001 au fost distruse, Ministerul Justiţiei a păstrat dosarele din 2001-2005, în două încăperi mici, accesibile ministrului de justiţie. Sfârşit de notă)", se arăta în pasajul din telegrama Ambasadei SUA publicată de Hotnews.ro. Contactat de EVZ, judecătorul Danileţ refuza să confirme întâlnirea cu diplomaţii SUA, dar preciza că a afirmat public în mai multe rânduri că în arhiva SIPA existau note informative referitoare la viaţa privată a magistraţilor.

La această situaţia s-a ajuns după ce judecătorul Cristi Danileţ a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări după dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic, magistratul susţinând că nu a sustras, copiat, stocat sau dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate din arhiva SIPA.

"În acest articol se menţionează despre sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informaţiilor clasificate, documente la care am avut acces şi eu în anul 2007 în virtutea funcţiei de consilier al ministrului justiţiei însărcinat cu investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinaţia documentelor depozitate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă. Fiindcă în articol se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de art. 39 din Legea 182/2002 raportat la art. 303-304 Codul penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", se arată în sesizarea făcută de magistrat.

Întregul serial de dezvăluiri intitulat „Noi suntem Statul!”, alături de cele mai importante reacții, AICI