Jurnaliștii din Afganistan sunt terorizați. Retragerea Statelor Unite îi lasă fără locuri de muncă

Jurnaliștii din Afganistan sunt terorizați. Retragerea Statelor Unite îi lasă fără locuri de muncă

Jurnaliștii din Afganistan s-au ascuns sau au fost obligați să susțină propaganda talibană, în timp ce insurgenții au impus represiunea mediatică asupra teritoriului aflat sub controlul lor.

Presa intră în colaps. Zeci de jurnaliști au confirmat că ziarele locale și posturile de radio au fost închise, după ce o parte din personal a fugit, terorizat fiind de uciderea unor angajați din mass-media. În unele zone, talibanii au intrat în studiouri pentru a impune scenarii și pentru a verifica dacă licența unor stații a fost susținută de guvern.

Câteva ziare au supraviețuit doar pentru că au acceptat să se autocenzureze, înlocuind știrile pro-guvernamentale, cu predici islamice, recitări din buletinele aprobate de Coran și talibani. Cu toate acestea, majoritatea au fost forțați să închidă, deoarece mass-media independentă a fost eliminată.

„Talibanii au intrat în postul de radio și ne-au spus: Vă puteți menține transmisia, dar trebuie să urmați politicile noastre ”, a spus un muncitor de la Radio Kishim, din provincia Badakhshan. „Ne-am gândit că dacă le urmăm ordinele, vom crea probleme. Talibanilor nu le place democrația și programele noastre. Așa că am decis să închidem.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalismul a fost întotdeauna o muncă periculoasă în Afganistan. Zeci de jurnaliști au murit în timpul conflictului de 20 de ani. Fotoreporterul danez Siddiqui, premiat de Reuters, a fost ucis săptămână trecută, într-o ambuscadă talibană din sudul Kandaharului.

Pierderea independenței

În ciuda riscurilor, presa afgană a explodat de când a fost răsturnat regimul taliban în 2001. Nașterea presei independente a oferit locuri de muncă unei noi generații de afgani educați, inclusiv multor femei cărora li s-a oferit șansa de a lucra pentru prima dată.

"Presa a permis oamenilor să vorbească, să se exprime și să provoace, în mod deschis, guvernul", a declarat Ahmad Shakeb Amiri, care lucrează pentru un post de radio local din provincia Takhar. „Desigur, este riscant. Am pierdut doi colegi anul trecut și nimeni nu și-a asumat responsabilitatea. Dar este o modalitate prin care ne ajutăm societatea ”.

Shershah Nawabi, fondatorul Pasbanan Media Group din Kabul, a declarat că securitatea se înrăutățește pe zi ce trece și că majoritatea jurnaliștilor încearcă să plece. Talibanii insistă asupra faptului că jurnaliștii sunt liberi. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al acestora, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că zvonurile despre restricții au fost false și că „mass-media poate să funcționeze liber și neutru în cadrul ordinii islamice”.

Însă, în urma plecării Statelor Unite și a aliaților, jurnaliștii au devenit ținte. Trei lucrătoare de la Enikass TV au fost împușcate în Jalalbad, în martie. Talibanii au negat implicarea lor în crime, însă oficialii afgani sunt ferm convinși că insurgenții și-au propus să-i terorizeze.

Pe măsură ce presiunea a crescut asupra președintelui Ghani, presa a fost și ea intimidată. "Țara își pierde independența mass-media, deoarece ambele părți îi obligă pe jurnaliști să se autocenzureze", a spus Nawabi, conform Times.