„Este o lovitura adusa protectiei surselor”, „o tentativa de intimidare a jurnalistilor si informatorilor” si „un prejudiciu complet la adresa libertatii presei”, a protestat presedintele federatiei germane a jurnalistilor (DJV), Michael Konken.

Ancheta, care ii vizeaza pe ziaristi ai „Der Spiegel”, „Die Zeit”, „Süddeutsche Zeitung”, „Frankfurter Rundschau”, „Die Tageszeitung” si „Die Welt”, a generat o pozitie critica din partea Partidul Democratilor Liber, a ecologistilor si a Partidului de St‰nga, care au cerut revizuirea legilor federale in favoarea protejarii libertatii presei.

In baza legilor in vigoare, procurorii germani au demarat anchete impotriva ziaristilor pentru dezvaluirea de informatii cu caracter secret dupa ce acestia au publicat date din documentele unei comisii parlamentare care investigheaza activitatea spionajului german.

Investigatia parlamentara demarata in 2006 verifica daca spionajul german a incalcat drepturile omului in combaterea terorismului si daca a acordat asistenta serviciilor de informatii americane inaintea invadarii Irakului.