Jurnalisti germani cercetati pentru dezvaluire de secrete

Jurnalisti germani cercetati pentru dezvaluire de secrete

Reprezentantii presei si ai opozitiei politice din Germania au criticat ieri vehement autoritatile de la Berlin dupa ce televiziunea ARD a dezvaluit ca procuratura a demarat anchete penale impotriva a 17 jurnalisti de la unele dintre cele mai importante publicatii nationale, pentru ca au publicat documente confidentiale dintr-un raport privind lupta serviciilor de informatii impotriva terorismului, informeaza Deutsche Welle si AFP.

„Este o lovitura adusa protectiei surselor”, „o tentativa de intimidare a jurnalistilor si informatorilor” si „un prejudiciu complet la adresa libertatii presei”, a protestat presedintele federatiei germane a jurnalistilor (DJV), Michael Konken.

Ancheta, care ii vizeaza pe ziaristi ai „Der Spiegel”, „Die Zeit”, „Süddeutsche Zeitung”, „Frankfurter Rundschau”, „Die Tageszeitung” si „Die Welt”, a generat o pozitie critica din partea Partidul Democratilor Liber, a ecologistilor si a Partidului de St‰nga, care au cerut revizuirea legilor federale in favoarea protejarii libertatii presei.

In baza legilor in vigoare, procurorii germani au demarat anchete impotriva ziaristilor pentru dezvaluirea de informatii cu caracter secret dupa ce acestia au publicat date din documentele unei comisii parlamentare care investigheaza activitatea spionajului german.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investigatia parlamentara demarata in 2006 verifica daca spionajul german a incalcat drepturile omului in combaterea terorismului si daca a acordat asistenta serviciilor de informatii americane inaintea invadarii Irakului.