Jurnalista Sorina Matei susține pe blogul său că fostul procuror șef adjunct al DNA, Mariana Alexandru, nu a făcut mai nimic în dosarul Gala Bute pe care l-a avut în lucru înainte de pensionare.

Ea arată că în timp ce ancheta bătea pasul pe loc, „pe surse” erau livrate informații către GSP, publicație coordonată de jurnalistul Cătălin Tolontan. Potrivit unei note din dosar, din 28 noiembrie 2013 și până în septembrie 2014, în dosarul care-l privea pe Rudel Obreja nu se mai întâmplă nimic esențial. „Astfel, pe 13 decembrie 2013 și în ianuarie 2014 se ridică doar înscrisuri și se cer medii de stocare a datelor informatice de la ANT. Pe 6 ianuarie 2014 se dispune o expertiză grafică iar după 5 luni, se cere o constatare tehnico-științifică”, arată Matei pe blog. „În total procurorul a făcut 4 audieri a 4 martori în mai bine de 10 luni de la preluarea cauzei, defalcată în două spețe”, mai spune Matei.


FOTO: Sorina MateiPe 10 septembrie 2014, Alexandru s-a pensionat. „Procuroarea DNA care a redeschis Gala Bute se pensionează subit la 56 de ani” și „Cercetările în dosarul Gala Bute intraseră în linie dreaptă în ultima perioadă”, titrează Cătălin Tolontan. În realitate, „cercetările nu intraseră deloc în linie dreaptă, iar pe 8 Septembrie 2014 Mariana Alexandru nu audiase 15 oameni, pentru că nici nu se mai afla în DNA”.

Matei mai consideră că Alexandru a „intoxicat” opinia publică cu date false cu „rolul de a irita politicieni și de a pune în gardă, așa cum se întâmplă de multe ori, potențiali inculpați”.

Polițistul „ciripitor”

Pensionarea procuroarei Mariana Alexandru a făcut obiectul mai multor speculații. DNA a descoperit că un polițist din subordinea sa, care avea cheia dulapului cu dosarele Secției a 2 din DNA, l-a atenționat pe Viorel Hrebenciuc că este interceptat de SRI. Polițistul era o rudă cu generalului SPP Dumitru Iliescu, cercetat și el de DNA. Din interceptările de la dosar rezultă că Mariana Alexandru a văzut ceva în biblioteca din sufrageria polițistului și l-a întrebat, speriată, care-i relația lui cu Dumitru Iliescu. Ulterior, ambii au plecat de la DNA.