Jurnal de student român în Marea Britanie

Jurnal de student român în Marea Britanie

Viaţa de student în Marea Britanie este aproape similară cu cea din România. Diferenţa constă în atitudinea profesorilor şi în studiile aplicate, mărturisesc trei tinere românce.

Anul trecut, 3.000 de tineri români au plecat la studii în Marea Britanie, atraşi de mirajul formării profesionale peste hotare.

Şi, chiar dacă parlamentul britanic a aprobat recent chiar triplarea taxelor universitare, acestea ajungând până la 9.000 de lire sterline pe an, universităţile din Regatul Unit rămân o atracţie pentru români. Motivul principal, susţin trei tinere românce, este atitudinea colegilor şi a profesorilor.

Învăţământ foarte practic

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristina Chiriac, Diana Paroiu şi Alina Totti urmează cursurile universităţii West minster. Prima este masterandă în comunicarea internaţională, iar celelalte frecventează studii de licenţă în relaţii publice. Influenţate de poveştile colegilor care au studiat în Marea Britanie şi mizând pe "sistemul educaţional bine pus la punct", cele trei românce susţin că principala motivaţie pentru alegerea Universităţii Westminster a fost "şansa în carieră" care derivă de aici.

"Urmând cursurile unui mas terat aici, aş putea să am mai multe şanse în ceea ce priveşte dezvoltarea carierei, atât în România, cât şi în altă parte", susţine Cristina Chiriac. Mai mult, Diana Paroiu se declară încântată de cursurile practice şi de faptul că a învăţat să facă o campanie de relaţii publice reală.

Deşi crede că facultatea, atât în România, cât şi în Marea Britanie, formează anumite competenţe, avantajul studiilor londoneze este acela de a pune în practică lucrurile învăţate, susţine Diana. "Îmi amintesc că, la o conferinţă la care am asistat, un vorbitor ne spunea că generaţiile care ies acum de pe băncile facultăţilor româneşti sunt generaţii irosite, în care nu s-a investit cât li se cuvenea, din cauza unui sistem e du caţional precar. Nu aş putea fi de acord în totalitate cu această părere", arată ea.

O diferenţă de atitudine

Chiar dacă spune că nu există diferenţe majore între sistemul de învăţământ românesc şi cel britanic, Cristina Chiriac subliniază deosebirea esenţială: atitudinea şi responsabilitatea profesorilor. "Marea diferenţă constă în atitudinea pe care o au atât studenţii, cât şi profesorii faţă de actul învăţării. Este vorba aici de mult mai multă responsabilitate, iar interesul pentru a veni la cursuri şi atenţia acordată spuselor unui profesor sunt aici incomparabile", spune Cristina. În plus, la facultăţile britanice se pune accent şi pe lucrul individual, iar mulţi profesori au o abordare inovativă la cursuri, precizează ea.

În plus, adaugă Alina Totti, "profesorii îţi vorbesc ca de la egal la egal". "Şi, pe mine asta m-a încurajat să îmi dau silinţa şi să nu îi dezamăgesc. Când eram la facultate în România, mărturisesc că îmi era frică de unii profesori, şi de multe ori asta m-a determinat să nu mai întreb ceva ce nu înţelesesem, deşi acei profesori mi se păreau mult mai interesanţi decât unii din Anglia. Cred că profesori bine pregătiţi sunt peste tot, doar că eu simt că pot comunica mai bine cu cei de aici", conchide tânăra.

Relaţiile cu colegii britanici, mai complicate

În schimb, paleta de activităţi extraşcolare este foarte ofertantă în Regatul Unit, Diana Paroiu fiind nu numai membră a societăţii studenţeşti Model United Nations, ci şi participantă la cursuri de salsa. Ea spune că Londra oferă posibilităţi nelimitate de petrecere a timpului liber, dar că este un oraş scump. Colega ei, Alina Totti, susţine că "viaţa este scumpă şi trebuie să înveţi să găseşti locurile unde nu plăteşti o avere pentru mâncare sau concert".

Totuşi, viaţa ca student internaţional în Marea Britanie nu este lipsită de probleme de comunicare. Alina Totti spune că în timp ce i-a fost uşor să se împrietenească cu studenţii europeni, comunicarea cu cei britanici a fost mult mai dificilă. "Mi-aş fi dorit să existe mai multă comunicare cu colegii de clasă şi mai multe ieşiri după ore, dar până la urmă am descoperit alte feluri de a mă distra şi de a cunoaşte oameni", arată aceasta.

În schimb, Diana Paroiu spune că i-a fost uşor atât să se adapteze în apartamentul de britanici în care locuieşte în campus, cât şi să-şi găsească un job. "Dar a fost greu să îmi găsesc câţiva oameni de suflet". Iar sfatul Alinei pentru tinerii români interesaţi să studieze în Marea Britanie este să stabilească foarte clar dacă vor studii teoretice sau practice.

"La Westminster facem multe lucruri practice şi puţină teorie, ceea ce pare ciudat la început. Dar cel mai important este să nu vină cu atitudinea de atoateştiutori din Est- aşa cum se mai întâmplă".

3.000 de tineri români au plecat anul trecut la studii în Marea Britanie

OPINII

"Urmând cursurile unui masterat aici, am mai multe şanse în ceea ce priveşte dezvoltarea carierei, atât în România, cât şi în altă parte.", CRISTINA CHIRIAC, masterandă în Londra

"Profesorii îţi vorbesc ca de la egal la egal. Şi, pe mine asta m-a încurajat să-mi dau silinţa şi să nu-i dezamăgesc. În România, îmi era frică de unii profesori.", ALINA TOTTI, studentă în Londra

"M-am adaptat uşor, dar mi-a fost greu să îmi găsesc câţiva oameni de suflet.", DIANA PAROIU, studentă în Londra

TAXE MAI MARI Anul universitar, mai scump din 2012

Taxele de şcolarizare pentru studiile de licenţă în Marea Britanie se ridică la 3.290 de lire sterline anul acesta. Asta, după ce au fost reduse ca urmare a integrării României în UE.

Vestea proastă este că parlamentul britanic a adoptat, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, chiar şi triplarea acestor taxe, în unele cazuri. Astfel, costurile anuale pentru studii universitare ar putea ajunge până la cel mult 9.000 de lire sterline.

"În acest context, programele de burse ale diferitelor facultăţi vor conta mai mult în alegerea instituţiilor de învăţământ. Westminster stă foarte bine la capitolul burse pentru studenţii din Uniunea Europeană, iar acest lucru va deveni cu atât mai valoros din 2012, când legea va intra în vigoare", subliniază Diana Paroiu, care anul trecut a primit o bursă pentru studenţii europeni, în valoare de 4.000 de lire sterline, exact cât costă programul de master pe care îl urmează Cristina Chiriac.