De asemenea, un sfert din titularii de datorii sunt cei care au probleme și nu pot plăti creditul, chiar dacă e vorba de probleme temporare. „Așa că, practic, lucrăm numai cu 25% din cei care au datorii, dar din diverse motive nu plătesc”, a mai spus Kovacs. „Reușim să recuperăm un portofoliu de creanțe în circa cinci ani de la achiziție”, a mai spus Kovacs.

Probleme din cauza șomajului

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre românii care nu pot achita datoriile spun că au probleme, deoarece au pierdut locul de muncă sau au alte dificultăți financiare.

„Cu aceștia încercăm să negociem, să găsim o soluție. Dacă nu pot plăti 500 de lei rată, atunci poate reușesc să achite 200 de lei”, a spus Kovacs. Firmele care nu mai rambursează creditele susțin că au probleme din cauza faptului că a scăzut foarte mult profitul.

În schimb, cei care nu plătesc în mod deliberat facturile și împrumuturile o fac pentru că nu sunt mulțumiți de serviciile ce le-au fost oferite.

Românii au cele mai mari întârzieri

Circa 24% dintre români au întârzieri la plata facturilor, potrivit unui studiu realizat de Eos Ksi. Comparativ cu România, în Grecia și Slovacia, 22% din datornici întârzie plata facturilor, în timp ce media Europei de Est este de 20%. În Europa de Vest, circa 15% dintre datornici întârzie plata facturilor. Cu toate astea, România înregistrează mai puține plăți neperformante decât statele din jur, respectiv credite care nu mai sunt rambursate.