Un studiu local, realizat la Urziceni, arată că aproape 60% din populaţie suferă de hipertensiune, care poate cauza infarct sau atac cerebral. Specialiştii nu exclud ca procentul să fie valabil şi pentru celelalte zone ale ţării.
O cercetare realizată la Urziceni, pe un grup de 6.000 de persoane cu vârsta între 10 şi 70 de ani, în perioada 2002- 2006, arată că 57% dintre locuitori sunt hipertensivi.
Cei mai expuşi au peste 70 de ani. Nici cei mai tineri nu stau mai bine. 23% dintre persoanele între 30 şi 39 de ani suferă de hipertensiune. Cauzele principale ale acestei situaţii îngrijoră toare sunt consumul ridicat de sare şi de alcool, sedentarismul şi kilogramele în plus.
Specialiştii spun că nu este exclus ca rezultatele înregistrate la Urziceni să fie valabile şi pentru celelalte zone ale ţării. Bolnavii care nu-şi tratează afecţiunea riscă să facă infarct miocardic, atac vascular cerebral, insuficienţă cardiacă ori afecţiuni renale. Românii îşi ignoră boala
Peste 85% dintre persoanele de peste 70 de ani care au participat la studiu au hipertensiune. Procentul rămâne îngrijorător şi pentru cei cu vârsta între 50 şi 59 de ani, 71% dintre ei suferind de această afecţiune.
Tot de hipertensiune suferă şi 45% dintre cei cu vârsta între 40 şi 49 de ani, mai arată studiul. Problema se menţine şi la tinerii cu vârsta între 20 şi 29 de ani: 12,3% dintre ei au hipertensiune.
Majoritatea celor care au hipertensiune au şi un nivel ridicat al colesterolului. De asemenea, 17% dintre cei cu hipertensiune sunt fumători.
„În România, doar jumătate dintre cei care au hipertensiune ştiu acest lucru, iar femeile sunt mai informate decât bărbaţii. Doar 39% dintre bolnavi fac tratament“, a declarat Eduard Apetrei, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.
Consumul ridicat de sare este una dintre principalele cauze care duc la apariţia hipertensiunii în România. Necesarul de sare pe zi este de un gram şi jumătate, iar consumul mediu la noi este de 15 grame. Alţi factori importanţi sunt consumul de alcool, kilogramele în plus şi sedentarismul.
Riscul de infarct este dublu la hipertensivi Bolnavii care nu-şi tratează afecţiunea riscă să facă infarct miocardic, atac cerebral, insuficienţă cardiacă ori afecţiuni renale. Hipertensiunea e asociată frecvent cu apariţia aterosclerozei (n.r. - depozite de grăsimi şi celule inflamatorii pe vase), care cauzează, la rândul ei, infarct. „În România, aproximativ 60% dintre decese sunt provocate de ateroscleroză. Riscul de infarct este de două ori mai mare la cei cu hipertensiune decât la persoanele cu tensiunea mică“, a explicat Marius Vintilă, vicepreşedintele Societăţii Române de Cardiologie. România ocupă locul al treilea în lume la mortalitatea prin boli cardiovasculare, după Rusia şi Bulgaria.
Medicii vă sfătuiesc să vă măsuraţi tensiunea la braţ o dată la câteva zile. Dacă aţi depus efort, faceţi mai întâi o pauză de zece minute. Puteţi să vă testaţi gratuit tensiunea arterială astăzi, în Parcul Cişmigiu Bucureşti, în Piaţa Operei din Timişoara, în zona Copou la Iaşi şi în Piaţa Mihai Viteazul în Cluj. În corturile amenajate în cele patru locuri testările vor fi făcute de medici rezidenţi. Tot atunci, doctorii vă vor da sfaturi despre cum să vă menţineţi tensiunea în limite normale. PANDEMIE
1,5 miliarde de hipertensivi până în 2025
Hipertensiunea afectează aproximativ un miliard de persoane din toată lumea, iar, până în 2025, numărul bolnavilor ar putea depăşi 1,5 miliarde, arată statisticile internaţionale. Regimul alimentar sănătos, eliminarea kilogramelor în plus şi relaxarea sunt câteva dintre metodele prin care vă puteţi aduce tensiunea la normal. Medicii vă sfătuiesc să reduceţi consumul de sare şi de alcool, să consumaţi legume verzi, fructe, lactate cu puţine grăsimi şi alimente bogate în fibre. De asemenea, la persoanele supraponderale, o reducere cu 10 kilograme a greutăţii poate reduce tensiunea cu 5-10 mmHG. Valoarea normală a tensiunii arteriale este 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg). Orice modificare a acestor valori, respectiv a celei maxime sau a celei minime, reprezintă un semnal pentru ca respectiva persoană să meargă la medicul de familie.