Jumătate de secol de la moartea lui Che Guevara, criminalul care a devenit legendă. Galerie Foto+Video!

Jumătate de secol de la moartea  lui Che Guevara, criminalul care a devenit legendă. Galerie Foto+Video!

La sfârșitul acestei săptămâni în America de Sud sunt organizate mai multe evenimente care comemorează capturarea și execuția lui Che Guevara, luptătorul marxist care a devenit simbolul generațiilor actuale. Guevara a fost executat în data de 9 octombrie 1967, la o zi după ce fusese capturat de armata boliviană. Chiar dacă imaginea lui tinde să fie percepută ca una a unui luptător pozitiv pentru drepturile săracilor, Che Guevara rămâne în istorie și ca un criminal foarte dur. În 1959, într-o închisoare din Cuba condusă de el au fost executați câteva mii de oameni în numai 10 luni.

În Bolivia au început joi ceremoniile în memoria lui Che Guevara, prevăzute până luni, 9 octombrie, care includ evenimente culturale, politice şi gastronomice în localitatea Vallegrande (sud-est), unde au fost găsite resturile revoluţionarului. Preşedintele bolivian, Evo Morales, a acuzat joi CIA că l-a "persecutat, torturat şi asasinat" pe Ernesto "Che" Guevara, în 1967 în Bolivia, în prima din cele cinci zile de manifestări în memoria fostului luptător de gherilă, la 50 de ani după moartea acestuia.

Moartea sa crează tensiuni și acum

"Povestea este clară. CIA l-a persecutat, torturat şi asasinat" pe Che Guevara. Forţele armate au acţionat, subordonate Statelor Unite la decizia (preşedintelui din acea perioadă, Rene) Barrientos", a scris pe Twitter preşedintele socialist.

Revoluţionarul argentinian a fost prins la 8 octombrie 1967 de armata din Bolivia, unde sosise cu 11 luni mai devreme împreună cu circa 50 de luptători de gherilă. A doua zi, el a fost executat de un soldat bolivian, la ordinele superiorilor săi.

Potrivit preşedintelui Evo Morales, principala ceremonie va avea loc la 9 octombrie, în Vallegrande. Vor fi prezenţi vicepreşedinţii cubanez şi venezuelean, "cei patru copii ai lui 'Che' şi unii dintre fraţii lui", precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii sociale din Argentina şi Peru, a adăugat şeful statului bolivian

Călătoria care l-a transformat în comunist

Ernesto Che Guevara s-a născut la 14 iunie 1928, în Argentina, în localitatea Rosario del Fe, fiind cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei. În 1948, se înscrie la Facultatea de Medicină din Buenos Aires, pe care o încheie la 12 iunie 1953, când îşi ia diploma de licenţă în medicină.

Situaţia financiară stabilă a familiei i-a permis să călătorească mult în America Latină, începând cu 1951, alături de bunul său prieten Alberto Granado. Jurnalul pe care Che Guevara l-a ţinut în aceste călătorii în statele Americii Latine a devenit ulterior celebru. Situaţia deplorabilă în care trăiau cei mai mulţi dintre locuitorii din America Latină, discuţiile pe care le-a purtat cu oamenii de rând, dar şi întâlnirea, de la 26 iunie 1955, cu grupul de revoluţionari cubanezi, aflat în exil în Mexic, condus de Raul Castro şi fratele mai mare al acestuia, Fidel Castro, l-au determinat să îmbrăţişeze o parte a ideilor acestora şi să participe la revoluţia cubaneză, contribuind decisiv la preluarea puterii la Havana de către Fidel Castro. S-a făcut remarcat ca un lider nemilos faţă de spioni şi trădători, propaga cu tărie ideile transmise de către comunismul sovietic, acceptând şi modelul chinez.

Performanțele lui Che Guevara ca șef de închisoare: câteva mii de morți în 10 luni

Pentru meritele sale în timpul revoluției cubaneze, Fidel Castro îi dă lui Guevara gradul de”El Comandante”, cel mai înalt din cadrul gherilei, și îi conferă, la 29 de ani, Steaua José Martí, pe care Guevara o va pune pe bereta sa neagră. Această imagine a revoluționarului cu beretă și stea va deveni celebră în lumea întreagă, datorită fotografului cubanez Alberto Korda, autorul acesteia.

Imediat după preluarea puterii de către Fidel Castro, Guevara devine șef de închisoare. În timpul mandatului său de comandant al închisorii Cabana (ianuarie - noiembrie 1959), au fost executaţi 156 de prizonieri, majoritatea pe baza unor considerente politice. Documentele vremii, inclusiv declarații confidențiale făcute de Guevara, sugerează chiar câteva mii de victim

Discursul care a atras furia Moscovei

Preia, la 26 noiembrie 1959, conducerea Băncii centrale a Cubei, pentru ca ulterior să devină ministru al industriilor. Trimis de Castro prin lume, Guevara pledează pentru radicalism total în lupta împotriva imperialismului american. Lansează faimosul îndemn antiamerican: „Să creăm noi Vietnamuri!”. În data de 24 februarie 1965, la Alger, ține un discurs care va deranja enorm Moscova. Țările socialiste sunt atacate violent, pentru că sacrifică lumea a treia pe altarul intereselor lor egoiste. URSS-ul este ținta principală, iar Castro primește reproșuri de la Kremlin. La întoarcerea în Cuba, după discuții între Castro și Guevara, Che nu mai apare în public.

Ajunge în Bolivia după o “revoluție” eșuată în Congo

În octombrie 1965, pleacă într-un turneu în Africa, în Congo, pentru a milita împotriva preşedintelui Mobutu, însă acţiunea nu are succes, şi se întoarce slăbit în Cuba, afectat de crize de astm. Plănuieşte o acţiune în Bolivia şi ajunge, în noiembrie 1966, în capitala boliviană, pentru a organiza aici o revoltă şi a susţine mişcarea de gherilă, însă această încercare i-a fost fatală. În iunie 1967, agentul CIA americano-cubanez Felix Rodriguez a fost însărcinat cu misiunea specială de a ajuta trupele boliviene să îl captureze pe Che Guevara şi grupul său. La 31 august acelaşi an, armata boliviană decimează o parte semnificativă a grupului de gherilă condus de Che Guevara. La 26 septembrie 1967, se dau lupte grele în oraşul La Higuera, între grupul de gherilă condus de Che Guevara şi armata boliviană, fapt ce îl determină pe agentul de informaţii Rodriguez, ca pe baza informaţiilor din teritoriu de la diferite surse, să-i ceară comandantului bolivian să îşi disloce Batalionul 2 către localitatea Vallegrande.

Americanii l-au vrut în viață pentru a-l putea interoga

La 8 octombrie 1967, Che Guevara este rănit şi câteva ore mai târziu este capturat de oamenii căpitanului Prado. Acesta din urmă trimite un mesaj codificat către cartierul general din Vallegrande: ''Salut Saturno, îl avem pe Papa!'', Saturno era numele de cod pentru generalul Batalionului 2, Zenteno, iar Papa era codul pentru Che Guevara. Generalul Zenteno trimite prin radio, către agentul CIA Felix Rodriguez, mesajul codificat ''Papa consado'', ceea ce însemna ''Che Guevara este capturat''. Agentul CIA Felix Rodriguez soseşte în localitatea La Higuera, unde se afla reţinut Che Guevara, pentru a-l prelua spre a fi trimis în Panama, pentru a fi interogat de ofiţeri americani.

Rămășitele pământești i-au fost mutate în Cuba la 30 de ani de la execuție

Felix Rodriguez primeşte ordin de la Comandamentul Superior al armatei boliviene cu mesajul codificat ''500-600'', 500 reprezentând codul bolivian pentru Che Guevara şi 600 fiind codul pentru executarea sa. Rodriguez transmite ordinul lui Zenteno, însă îi mai precizează acestuia din urmă că ordinul guvernului american a fost ca Che Guevara să fie menţinut în viaţă pentru a fi interogat. Colonelul Zenteno îl desemnează pe sergentul Jaime Teran să îl execute pe Che Guevara. La 9 octombrie 1967, acesta este ucis alături de alţi camarazi de-ai săi. La 11 octombrie 1967, generalul Ovando, comandantul armatei boliviene, anunţă că trupul lui Che Guevara a fost înmormântat în zona localităţii Vallegrande. La 13 iulie 1997, are loc, la Havana, ceremonia prin care rămăşiţele lui Che Guevara sunt aduse în Cuba, iar la 13 octombrie acelaşi an are loc ceremonia de reînmormântare, la Santa Clara, orașul pe care îl cucerise în timpul revoluției cubaneze.

“Hasta Siempre”, melodia care întreține legenda

Imaginea legendară a lui Che Guevara a fost întreținută de-a lungul anilor și de melodiile care au fost compuse în memoria lui. Cea mai cunoscută melodie fredonată în memoria luptătorului communist este “Hasta Siempre", compusă în 1965 de cubanezul Carlos Puebla. Versurile au fost scrise în momentul în care Che Guevara a părăsit Cuba pentru a se alătura revoluției din Congo. Totuși, ironia face ca cea mai cunoscută variant a acestei melodii să fie interpretată de o actriță și cântăreață născută și crescută într-o țară capitalistă, Franța. Nathalie Cardone s-a născut în același an, 1967, în care Che Guevara a murit și în 1997 a lansat melodia “Hasta Siempre”, în memoria revoluționarului comunist. În doar câteva luni după lansare, albumul a ajuns să se vândă în 750.000 de exemplare în Franța.  A fost primul album lansat de actrița franceză, iar melodia a ajuns pe locul 2 în topurile muzicale din Franța și pe primul loc în Belgia.

 

Recomandările noastre