Județele unde pensionarii trăiesc cel mai bine

Județele unde pensionarii trăiesc cel mai bine

Vârstnicii din București, Hunedoara și Brașov au cele mai mari pensii din țară, conform cifrelor oficiale ale Statisticii. În câțiva ani, Timișoara și Aradul vor intra în top, spun specialiștii.

Atunci când vorbim despre veniturile mici ale majorității pensionarilor, este foarte important să luăm în calcul zona în care locuiesc. Asta deoarece diferența dintre pensiile medii din diferite județe poate fi aproape de la simplu la dublu, după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS), analizate de EVZ.

LOCUL I. După cum era de așteptat, cele mai mari pensii medii le primesc bucureștenii. Valoarea medie a unei pensii în Capitală este de 1.068 lei, conform cifrelor pe județe valabile la sfârșitul primului trimestru al acestui an. LOCUL II. Pe locul al doilea se situează județul Hunedoara, cu o pensie medie de 1.041 lei. LOCUL III. Locul al treilea este ocupat de județul Brașov, cu 1.014 lei. Aceste trei județe sunt singurele din țară unde pensia medie depășește pragul de 1.000 lei. Venituri ale pensionarilor cuprinse între 900 și 1.000 lei sunt înregistrate în județele Galați, Prahova și Cluj.

Practic, unii pensionari ajung să aibă venituri lunare mai mari decât salariații din anumite domenii de activitate. De exemplu, pensia medie a persoanelor în vârstă din Municipiul București, de 1.068 de lei, este mai mare decât venitul salarial mediu lunar net din hoteluri și restaurante, de 970 lei, în luna martie, sau din domeniul fabricării îmbrăcămintei, unde salariul net a fost de 1.056 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei mai săraci pensionari, în Giurgiu

Marea majoritate a județelor figurează cu pensii medii cuprinse între 700 și 900 lei. Dintre acestea, în 16 județe pensiile se situează între 800 și 900 lei, în timp ce în 18 județe sunt cifrate între 700 și 800 lei. La polul opus, cel mai mic nivel de trai îl au pensionarii din județele Giurgiu și B o t o ș a n i , unde veniturile medii lunare de la stat ale vârstnicilor nu ajung nici măcar la 700 de lei, cifrându- se la 678 lei și, respectiv, 687 lei. Astfel, pensiile din Capitală sunt cu aproape 60% mai mari decât pensiile din județul cu cele mai mici venituri pentru pensionari.

Alte județe unde pensiile sunt mult sub media pe țară de 845 lei sunt Vrancea (704 lei), Vaslui (709 lei), Bistrița- Năsăud (711 lei), Călărași (712 lei) și Satu Mare (720 lei), potrivit datelor INS.

Sociolog: Ierarhia se va schimba

Diferențele atât de mari între județe în ceea ce privește nivelul pensiilor sunt o consecință a diferențelor mari dintre salariile persoanelor care s-au pensionat. „Practic, nivelul pensiilor reflectă nivelul de dezvoltare al județelor, iar județele unde veniturile sunt mai mari au și pensiile mai mari”, comentează sociologul Mircea Kivu, pentru EVZ.

Acesta subliniază că județele cu cele mai reduse pensii sunt județe slab industrializate, cu persoane care trăiesc în cea mai mare parte din agricultură, domeniu în care mulți vârstnici primesc doar pensia minimă garantată de 350 lei.

Pe de altă parte, „cele mai mari pensii sunt în județele care, în epoca ceaușistă, erau cel mai puternic industrializate”, precum Brașov sau Hunedoara, „cu combinate mari, unde angajații primeau salarii bune fiind considerați fruntașii clasei muncitoare”, afirmă Mircea Kivu.

Din acest punct de vedere, ne putem aștepta ca, în următorii 10-15 ani, topul județelor unde bătrânii primesc cele mai mari pensii să se schimbe. „Ierarhia pensiilor reflectă ierarhia dezvoltării județelor cu o oarecare întârziere, cu o oarecare inerție”, spune sociologul citat. În opinia sa, peste 10-15 ani, nivelul pensiilor va crește simțitor în județe precum Timișoara sau Arad.

Creșterea pensiilor, mai mare decât inflația

Dacă între nivelurile pensiilor din diferite județe există diferențe notabile, acestea dispar când vine vorba de ritmul de creștere a veniturilor pensionarilor români. Astfel, în decurs de un an, pensiile românilor vârstnici au crescut cu aproximativ 5-7%. În primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, cel mai mult au avansat veniturile pensionarilor din Maramureș, cu 7,9%, și ale celor din Mehedinți, cu 7%, în timp ce cea mai redusă creștere a avut loc în județele Timiș, Suceava, Harghita și Neamț, toate patru cu un avans de 5,1%. Cu o creștere medie a veniturilor de 6%, pensionarii români ar fi trebuit să o simtă și în viața de zi cu zi. Asta deoarece creșterea pensiilor a depășit inflația, care, în perioada martie 2013-martie 2014, a fost de 1,04%, potrivit datelor INS. Altfel spus, scumpirile au fost mai mici decât creșterea pensiilor și nu au reușit să erodeze în totalitate avansul veniturilor.