Judecătorul care i-a achitat pe complicii lui Hayssam: "nu e treaba mea contextul"
- Traian Deleanu
- 15 octombrie 2012, 07:53
Judecătorul orădean care i-a achitat pe cei trei sirieni ce l-au ajutat să dispară pe primul terorist al României, Omar Hayssam, este un personaj destul de controversat.
Traian Munteanu, judecătorul Curţii de Apel Oradea, se spală pe mâini de sentinţa lui: oricum mai există cale de atac. Potrivit lui, cazul judecat de el nu trebuie văzut în contextul recentelor ameninţări teroriste la adresa României.
"Vă spun foarte deschis că nu pot răspunde la întrebări legate de dosar. O să vedeţi totul în motivare. Nu mă interesează contextul internaţional. Şi, oricum, sentinţa nu e definitivă, mai este cale de atac", a declarat pentru Evenimentul Zilei judecătorul Traian Munteanu. La câteva zile după ce directorul SRI, George Maior, susţinea în raportul prezentat Parlamentului că în România a crescut riscul de atentate, Traian Munteanu, judecător al Curţii de Apel Oradea, i-a achitat pe cei trei sirieni acuzaţi de complicitate la înlesnirea ieşirii din ţară a teroristului Omar Hayssam. Asta, în contextul în care cu nicio săptămână înainte, şeicul Omar Bakri Muhammad, unul dintre cei mai radicali lideri islamişti, eticheta ţara noastră drept o "ţintă legitimă" pentru terorişti.
Ce n-a contat pentru judecător
Potrivit rechizitoriului depus la dosar, în octombrie 2007, autorităţile române au solicitat audierea printr-o comisie rogatorie internaţională a unui apropiat al omului de afaceri sirian, Tartoussi Yousef, cel care deţinea nava care l-a scos din România pe Omar Hayssam. Cel audiat era vărul lui Tartoussi, pe nume Tartoussi Yousef, care a confirmat plecarea conspirată a lui Omar Hayssam din România la bordul navei Imam T în baza unui plan pe care vărul său l-a executat şi supravegheat personal. Asta pe lângă scrisorile trimise de Omar Hayssam unui frate din Siria, scrisori în care acesta scria negru pe alb "vă rog să găsiţi un mod rapid de a mă scoate din această situaţie".
Judecătorul Curţii de Apel din Oradea nu a luat în considerare nici faptul că, a doua zi după plecarea lui Hayssam, fraţii acestuia au fost semnalaţi în zona Constanţei. Şi tot o întâmplare a considerat Traian Munteanu că este şi faptul că la momentul ajungerii în Egipt, preluarea lui Omar Hayssam de pe nava Iman T s-a realizat de către persoane de încredere ale lui Mustafa Tartoussi, care controlează Agenţia de Transport Horus, operatorul maritim al navei de la nivelul portului Alexandria.
Sentinţa cel puţin indulgentă a judecătorului de la Oradea merită aşezată şi în contextul în care Abd Al - Rahim Husseyn Muhammad Al-Nashiri, teroristul care a participat la atentatul din anul 2000 asupra navei USS "Cole", a dat în judecată Statul Român reclamând detenţia sa şi torturarea într-o închisoare operată de CIA pe teritoriul României. Cine este Traian Munteanu?
Magistratul este cunoscut opiniei publice datorită scandalului de corupţie în care a fost implicat în intervalul 2002-2006. Pe vremea când era preşedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu a fost trimis în judecată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alături de judecătorul Adrian Popa, pentru acuzaţii de corupţie, în baza unui autodenunţ formulat de controversatul afacerist Viorel Ştiube. Acesta a declarat la acea vreme că cei doi magistraţi i-ar fi cerut 20.000 de dolari pentru a-l favoriza într-un dosar. După patru ani de procese, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea magistratului pe motiv că fapta n-ar exista, judecătorul fiind reabilitat şi revenind în magistratură. Tot Traian Munteanu a dispus eliberarea pe cauţiune a interlopului orădean Iulius Kiss, zis "Paprika", arestat la 11 iunie 2011, după ce a provocat un accident soldat cu moartea nevinovată a unei tinere de 24 de ani. Şi tot anul trecut, judecătorul Traian Muteanu a pus în libertate doi tineri din Oradea, arestaţi preventiv pentru trafic de droguri de mare risc. Tatăl unuia dintre cei doi tineri este vecin cu judecătorul Traian Munteanu.
În ziua în care Traian Munteanu i-a achitat pe cei trei sirieni, DIICOT Oradea a şi formulat recurs. Cei trei inculpaţi, Mustafa Tartoussi, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud au părăsit însă România după ce, în iunie 2010, judecătorul orădean a revocat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.