Judecătorul Cristi Danileț: atacurile politicienilor la Procurorul General, nepermise

Judecătorul Cristi Danileț: atacurile politicienilor la Procurorul General, nepermise

Cristi Danileț, judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) consideră inacceptabil atacul unui deputat liberal la adresa procurorului general Tiberiu Nițu.

„Ieri un deputat a cerut demisia Procurorului General, nemulţumit fiind de soluţia dată de procurorul de caz cu privire la o plângere privindu-l pe premier. Nu este pentru prima dată când se cere demisia unui magistrat de rang înalt în legătură cu anumite soluţii judiciare, aspect inadmisibil într-o societate democratică. Îmi exprim dezacordul cu privire la declaraţia de ieri care insinuează, pe de o parte, că între Procurorul General al PICCJ şi primul-ministru ar exista o legătură inadecvată şi, pe de altă parte, că procurorii de caz trebuie să dea soluţii agreate de politicieni”, susține Danileț pe blogul personal.

Magistratul mai arată că procurorii îşi exercită funcţia în numele societăţii şi al interesului public. „Ei nu sunt avocaţi ai statului şi nu sunt angajaţi ai Guvernului”.

Despre independența procurorilor

Ne puteți urmări și pe Google News

Membrul CSM continuă și explică faptul că „procurorul care îndeplineşte o funcţie de conducere nu are voie să intervină în instrumentarea unui caz care a fost atribuit unui procuror aflat în subordinea sa administrativă. Ci procurorul de caz are deplină independenţă decizională, superiorul său putând interveni asupra măsurilor sau soluţiilor acestuia doar în scris şi numai pentru exercitarea controlului ierarhic în anumite condiţii expres prevăzute de lege. Numirea Procurorului General al PICCJ are un caracter complex, fiind implicat ministrul justiţiei care o recomandă, CSM care o avizează şi Preşedintele României care o dispune. După momentul numirii încetează orice legătură cu ministrul sau preşedintele, fiind interzisă de lege orice interferenţă în activitatea sa şi, prin el, în activitatea procurorilor de caz. Cel nemulţumit de o soluţie a unui procuror are la îndemână căi de atac judiciare”, mai susține Danileț.

Sesizarea lui Cazanciuc și acuzele liberalilor

Robert Cazanciuc, a solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii "să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile" lansate de deputatul PNL Radu Zlati şi colegul său liberal Mihai Seplecan, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, nu a fost încălcată independenţa justiţiei.

Deputatul PNL Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj. "Solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii", a declarat deputatul PNL Radu Zlati.

Procurori reclamați la CSM

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor". "Consider că acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiţie în cazul premierului Ponta şi al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ", a spus deputatul PNL.

Liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să îşi facă curat în propria casa", afrimând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.

Prietenia care a întârziat alegerile

Deputatul Zlati a mai subliniat că relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi procurorul general Tiberiu Niţu este cunoscută opiniei publice, afirmând că Tiberiu Niţu a fost "impus la conducerea unei instituţii esenţiale pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu".

PNL Cluj a cerut, prin vocea copreşedintelui executiv Mihai Seplecan, demisia lui Tiberiu Niţu, după ce Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, deşi judecătorii au stabilit anterior că Guvernul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj.