Judecătorul CCR Iulia Motoc a făcut opinie separată în cazul confiscării averilor ilicite
- Cristi Craioveanu
- 24 iunie 2011, 14:27
Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), de a declara neconstituţională modificarea articolului din Legea Fundamentală, referitor la înlăturarea caracterului licit al averii, nu a fost luată în unanimitate.
Judecătorul CCR Iulia Motoc a făcut opinie separată faţă de ceilalţi opt colegi ai săi care au decis să declare neconstituţională propunerea de înlăturare a menţiunii "caracterul licit al averii de prezumă", din Legea Fundamentală. Principala motivaţie a Iuliei Motoc este aceea că în niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene nu mai există o astfel de prevedere. Judecătorul Motoc face trimitere la Constituţiile Franţei, Germaniei, Italiei, Portugaliei, Spaniei şi Ciprului.
“Prezumţia caracterului licit al dobândirii averii contravine tratatelor internaţionale pe care România le-a ratificat respectiv Convenţia din 8 noiembrie 1990 a Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea, sechestrarea şi confiscarea produselor având legătură cu infracţiunea şi Convenţia ONU din 12 decembrie 2000 împotriva criminalităţii organizate transnaţionale. Astfel, în conformitate cu art.12 din Convenţia ONU statele părţi pot analiza posibilitatea de a solicita autorului unei infracţiuni să demonstreze originea licită a unor produse presupuse având legătură cu infracţiunea sau a altor bunuri care ar putea face obiectul unei confiscări, în măsura în care această solicitate este conformă cu principiile dreptului lor intern şi cu natura procedurii judiciare", îşi argumentează opinia separată Iulia Motoc.
Aceasta aminteşte şi de Decizia-cadru 212/2005 a Consiliului Europei şi concluzionează că hotărârea colegilor săi poate atrage răspunderea statului român, din cauza nerespectării obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin tratatele la care este parte.