Judecătorul care vine cu bicicleta la instanță

Judecătorul care vine cu bicicleta la instanță

Într-o lume grăbită spre niciunde, și care nu se mai dă jos din mașină, un magistrat de la Judecătoria Cluj Napoca vine în fiecare dimineață, la serviciu, pe două roți. Fost președinte al instanței, Lucian Marian a mărturisit că a fost și el prădat de hoți

Echipat regulamentar, judecătorul Lucian Marian, de 36 de ani, poate fi văzut cum pedalează pe pistele de biciclete, care au apărut peste noapte, prin tot Clujul. După ce ajunge la instanță, magistratul își leagă bicicleta de o balustradă situată imediat în apropierea de biroul Jandarmariei, după care merge în instanță unde împarte dreptatea. Întrebat dacă i s-a furat vreodată bicicleta, judecătorul a răspuns, zâmbind: „Da”.

Mai în glumă, mai în serios, Lucian Marian spune că, într-un Cluj foarte aglomerat, singura alternativă serioasă este bicicleta. „Nu vreau să fac valuri că vin la serviciu cu bicicleta. Mi se pare un lucru absolut normal. În plus, este și foarte sănătos. De acasă și până la instanță fac vreo zece minute cu bicicleta. Cu mașina cred ca aș face mai mult”, a explicat judecătorul.

Se salută cu trecătorii

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ar fi un cuvânt care l-ar caracteriza cel mai bine pe magistrat, acesta ar fi modestia. Judecătorul le răspunde la toți cei care îl salută, spre deosebire de mulți alți colegi de-ai lui care, după ce au ajuns în poziția de magistrat, se cred „mici Dumnezei” și uită să mai salute. Judecătorul Marian nu este suficient și nici arogant. Este pur și simplu modest, iar asta te face să stai de vorbă cu el, cu mare drag.

A prins „gustul” bicicletei la Strasbourg

Judecătorul Marian are 36 de ani și, de câteva luni, nu mai este președintele Judecătoriei Cluj Napoca. Asta pentru că așa a vrut el. A fost trei ani președintele instanței, s-a înscris la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, a trecut cu notă maxima de prima probă, după care ceva s-a întâmplat, și a renunțat. „Nu vreau să vorbesc despre asta. Sunt doar motive personale”, explică magistratul.

Printre bunurile lui se numără și un autoturism Skoda: „Trebuie să mărturisesc că mai circul și cu mașina, dar doar atunci când plec din oraș sau merg la cumpărături. În rest, doar cu bicicleta, care pentru mine este un lucru foarte util”.

A prins drag de mersul pe bicicletă atunci când a fost cu o bursă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasbourg, în Franța. „Acolo, judecătorii europeni veneau cu bicicleta la serviciu și totul era într-o deplină normalitate. Când m-am întors, am început să pedalez și eu spre serviciu și spre casă. Unora le poate părea ciudat. Mie mi se pare perfect normal”, a spus judecătorul Marian.

A făcut Facultatea de Informatică, dar a ajuns judecător

După liceu, fiind foarte bun la matematică, Lucian Marian s-a înscris la Facultatea de Matematică- Informatică din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj. A vrut să devină IT-ist dar, după doi ani de studii, a renunțat și s-a înscris la Facultatea de Drept. A simțit nevoia să devină judecător. După facultate, a dat examen la Instititutul Național al Magistraturii și a trecut cu brio examenul extrem de dificil, după care a ajuns judecător: „Nu aveam o perspectivă când m-am înscris la Matematică - Informatică. Nu mi-am pus problema să fiu profesor de matematică dar, una peste alta, mi-ar fi plăcut să predau la catedră, poate să fiu profesor”.

FOTO:Lucian Marian a fost președintele Judecătoriei Cluj-Napoca FOTO: CLUJUST.RO

„Profesorul” infractorilor

Acum, judecătorul lucrează tot la un fel de catedră, dar nu într-o sală de curs, ci într-una de judecată. Este judecător de penal și prin mâna sa au trecut mii de dosare, de la simple găinării la dosare grele și complicate. Pe toate le-a tratat la fel, cu maximă seriozitate. „Oamenii trebuie să aibă încredere în justiție, iar atunci când intri în sala de judecată, un judecător bun trebuie să cunoască tot dosarul. Așa, părțile au încredere în actul de justiție”, explică magistratul.