Judecătorii sunt cei care vor da votul pentru independența Scoției. Vineri, Curtea Supremă a Scoției le-a dat o mare lovitură naționaliștilor.
Judecătorii sunt cei care vor decide independența Scoției. Vineri, Curtea Supremă din Scoția le-a dat naționaliștilor o adevărată lovitură, refuzând să decidă dacă Parlamentul Scoțian are dreptul de a convoca referendumul de independență fără a avea permisiunea Londrei.
În prima luptă din seria bătăliei juridice majore, Curtea Supremă din Edinburgh a decis că este prematur și nejustificat să conteste puterea primului ministru Boris Johnson de a bloca un nou vot pentru independență.
În contextul în care Partidul Național Scoțian (SNP) și-a propus să obțină cât mai multe mandate la alegerile parlamentare care vor avea loc în mai, promițând organizarea unui referendum pentru independență, legătura dintre Scoția și restul Regatului Unit este pusă sub semnul întrebării.
Potrivit unor sondaje realizate în urmă cu doar câteva luni, alegătorii scoțieni, care au respins independența Scoției în 2014, sunt acum frustrați de faptul că au fost scoși din Uniunea Europeană împotriva voinței lor. Astfel, de această dată, ei nu ar mai repeta aceeași greșeală și ar vota pentru independență. Prin urmare, Johnson ar putea avea nevoie de Curtea Supremă a Regatului Unit pentru a-și menține vetoul asupra unei astfel de decizii.
Judecătorii sunt cei care vor decide independența Scoției. Partidul Național Scoțian poate scrie istorie
Conform unui alt sondaj de opinie efectual luna trecută, Partidul Național Scoțian are șanse mari de a câștiga 71 din cele 129 de mandate din Parlamentul Scoției. Dacă SNP ar obține acest număr de mandate, aceștia ar forma cea mai mare majoritate de când s-a constituit adunarea. Nicola Sturgeon, premierul Scoției și liderul SNP, a promis că prioritatea principală a noului Parlament Scoțian ar fi organizarea unui referendum pentru independență.
Cu toate acestea, actul juridic din 1998 care a transferat unele puteri către Edinburgh și a creat Parlamentul Scoțian, spune că problemele legate de unirea celor două țări pot fi decise doar de Parlamentul Britanic din Westminster.
Pentru a se face o derogare de la regulă, Parlamentul Britanic trebuie să fie de acord să cedeze o parte din puterile guvernamentale Scoției, folosind „ordinul Secțiunea 30”. Astfel, s-ar proceda precum atunci când a fost aprobat referendumul din 2014, în care scoțienii au respins independența cu 55% -45%, scrie Reuters.