Judecătorii nu au mai văzut așa ceva! Proces pentru acordul soțului și amantului
- Mihai Soica
- 9 octombrie 2020, 22:06
O femeie din Iași, căsătorită, și mama unei fetițe, a depus la Judecătoria Iași o cerere cu un obiect mai rar întâlnit.
Femeia le-a cerut judecătorilor să pronunțe o sentință care să suplinească acordul soțului, la înregistrarea fetiței la Starea Civilă. Cu alte cuvinte, cei de la Starea Civilă din Iași au refuzat să elibereze certificatul de naștere al fetiței nou născute, asta până când soțul nu își va da acordul scris, sau mama nu va aduce o sentință judecătorească care să țină loc acestui acord.
În cererea de chemare în judecată depusă de soție, împotriva soțului, aceasta a arătat că a rămas însărcinată cu un alt bărbat, amantul cu care umbla de mai bine de doi ani. Și cum legile românești sunt clare și prevăd că tatăl prezumat al copilului născut dintre căsătoria unui bărbat și a unei femei, este soțul, a fost nevoie de un proces.
„Minora a fost concepută în timpul căsătoriei cu pârâtul I.F. Căsătoria a fost desfăcută pe 29 noiembrie 2019 de Judecătoria Iași. Minora a rezultat din relația mea cu pârâtul Alin T. Minora s-a născut pe 25 aprilie 2020. În certificatul medical constatator al nașterii nu a fost trecut nimeni la rubrica „Tatăl”. Deoarece pârâtul I.F. a refuzat să dea o declarație la Serviciul de Stare Civilă Iași cu privire la numele minorei, solicit admiterea acțiunii”, a povestit femeia în fața judecătorilor ieșeni, potrivit presei locale.
Soțul nu a mai vrut să audă de soție
După nașterea fetiței, soțul femeii nu a mai vrut să audă de aceasta și a blocat orice dialog, pe tema recunoașterii copilului și despre înregistrarea acestuia în registrul stării civile.
„Reclamanta a întâmpinat dificultăți legate de eliberarea actului de naștere, din cauza lipsei acordului pârâtului I.F. cu privire la numele de familie al minorei, fiind necesar acordul acestuia pentru înscrierea oricărui nume de familie, fie al său, fie al reclamantei, înscrisurile depuse la dosar confirmând situația de fapt expusă. Pe rolul Judecătoriei Iași a fost înregistrat, de asemenea, un dosar având ca obiect tăgadă de paternitate și exercitarea autorității părintești. Deoarece pârâtul I.F. nu manifestă niciun interes în soluționarea situației juridice a minorei, este necesară intervenția instanței pentru suplinirea acordului pârâtului în vederea stabilirii numelui său de familie”, se mai arată în sentință.
În cele din urmă, femeia a obținut ceea ce a dorit și anume permisiunea unui judecător de a înregistra copilul, dar nu pe numele soțului, ci pe numele ei de fată.