Judecătorii din Constanța resping “noutățile” din proiectul de modificare a legilor justiției

Judecătorii din Constanța resping “noutățile” din proiectul de modificare a legilor justiției

Magistrații constănțeni, întruniți în Adunarea generală a Curții de Apel Constanța pentru discutarea proiectelor de modificare a legilor justiției, au stabilit că sunt de acord cu cele mai multe propuneri formulate de Ministerul Justiției însă au respins propunerile cu caracter de noutate, inclusiv funcţionarea Inspecţiei judiciare sub autoritatea ministerului de resort.

Adunarea generală a Curţii de Apel Constanţa, convocată pentru discutarea proiectului Legii de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a făcut, astăzi, public deciziile luate în ședința de ieri. Astfel, “magistraţii participanţi s-au declarat de acord (sau nu au formulat obiecţiuni) cu majoritatea propunerilor formulate de Ministerul Justiţiei, mai ales că anumite modificări erau necesare pentru punerea în acord a acestor legi cu decizii ale Curţii Constituţionale din România, pentru clarificarea sensului unor norme legale sau erau cerute de anumite modificări ale organizării sistemului judiciar”. 

Cu privire la propunerile cu caracter de noutate “care nu au fost supuse anterior dezbaterilor judecătorilor sau în discuţie publică, judecătorii Curţii de Apel Constanţa s-au opus acestora, apreciind că modificarea legilor nu este necesară”. Astfel, privitor pct. 6 din art. I al proiectului s-a apreciat că nu se justifică creşterea vârstei minime şi a vechimii în muncă pentru a participa la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. De asemenea, s-au respins modificările de la punctele 55 şi 56 privind modificarea Legii 303/2004 cu privire la procedura de numire a preşedintelui Î.C.C.J. şi a procurorului general al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J., respectiv, al procurorului sef al D.N.A. şi D.I.I.C.O.T.

Judecătorii din Adunarea generală au respins, cu unanimitate de voturi, “modificările cuprinse la punctul 96 din art. I al proiectului vizând instituţia reparării prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, apreciind că subminează statutul judecătorilor şi elimină o garanţie importantă a independenţei acestora”. Tot cu unanimitate de voturi, judecătorii s-au opus modificărilor referitoare la organizarea şi funcţionarea Inspecţiei judiciare sub autoritatea Ministerului Justiţiei precum şi abrogării articolului 136 din Legea nr. 304/2004 privind preluarea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atribuţiilor Ministerului Justiţiei referitoare la gestionarea bugetului instanţelor.

Magistrații constănțeni s-au opus și propunerii de creştere a prerogativelor procurorului ierarhic superior căruia să i se confere posibilitatea infirmării unor soluţiile adoptate de procuror când sunt apreciate ca fiind nelegale şi netemeinice (pct. 14 din art. II al proiectului); tot astfel, judecătorii s-au opus modificărilor prevăzute la art. IX al proiectului prin care se intenţionează crearea unei direcţii specializate în efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile săvârșite de judecători şi procurori.

Rezultatele dezbaterilor şi punctele de vedere exprimate de toți judecătorii care activează la instanţele din circumscripția teritorială a Curţii de Apel Constanţa au fost înaintate Consiliul Superior al Magistraturii pentru finalizarea de către C.S.M. a procedurii de avizare a proiectului de act normativ privind modificări aduse legilor de organizare şi funcţionare a autorităţilor din sistemul judiciar precum şi al statutului magistraţilor.