Judecătorii au cerut CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de edilul Iaşului Gheorghe Nichita

Judecătorii au cerut CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de edilul Iaşului Gheorghe Nichita

Judecătorii au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă afirmațiile făcute de Gheorghe Nichita au afectat independența justiției. Primarul suspendat al Iaşiului, Gheorghe Nichita, și-a anunţat colegii din PSD că nu are de gând să renunţe la politică, iar problemele sale cu justiţia sunt ca şi rezolvate.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat, duminică, Consiliului Superior al Magistraturii să verifice dacă justiția a fost afectată de aceste declarații, magistrații arătând că afirmațiile transmit opiniei publice ideea că dosarele pot fi "rezolvate" cu sprijinul serviciilor secrete, relatează Agerpres.

"Aceste afirmații sunt de o gravitate excepțională, transmițând opiniei publice ideea că dosarele în care sunt anchetate fapte de corupție pot fi 'rezolvate' cu sprijinul serviciilor secrete", se precizează în sesizarea făcută de către UNJR.

"Impactul acestora asupra opiniei publice este unul cu deosebire puternic, în contextul în care survine într-un spațiu public în care ideea implicării serviciilor secrete în actul de justiție dincolo de limitele legii a transpărut, cel puțin la nivel de aparență, din chiar declarații ale reprezentanților acestor structuri", arată UNJR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii au amintit în scrisoarea trimisă CSM de interviul acordat de generalul Dumitru Dumbravă în care declara că SRI nu se retrage din "câmpul tactic" odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, ci își menține "atenția sau interesul" până la soluționarea definitivă a cauzei. Afirmația a fost apoi explicată de directorul SRI spunând că sunt urmăriți "judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român și au avut alte preocupări decât a servi statul român".  

"Aceste declarații, ce au născut ideea supravegherii magistraților de către serviciile secrete, pentru a garanta 'corectitudinea' judecătorilor, au vulnerabilizat actul de justiție și au permis perpetuarea unor astfel de idei, precum cele ale domnului Gheorghe Nichita, transmise publicului în scopul diminuării încrederii în anchetele penale ce îi vizează", au arătat judecătorii în scrisoarea lor.