Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul trebuie să rămână „subordonat” procurorului DNA. Culisele unei manipulări

Judecător vs. DNA
Autor: | | 6 Comentarii | 23025 Vizualizari

Un judecător se supune numai legii. Aceasta este singura garanție a înfăptuirii dreptății. Judecătorul se bazează numai pe lege atunci când înfăptuiește actul de justiție. Numai că "trompetele" DNA nu sunt de acord.

Judecătorii sunt independenți şi se supun numai legii. Scrie în Constituția României, articolul 24. Ei sunt cei care realizează Justiția, adică pot pronunța hotărâri judecătorești cu caracter executoriu. Pentru asta trebuie să aibă libertatea deplină, să nu fie supuși nici unei presiuni, să aibă siguranța că-și desfășoară activitatea fără nici o constrângere.

Judecătorul ar trebui să fie imparțial în analizarea probelor și să își desfășoare activitatea într-o ședință publică, fără nici o presiune, așa cum am mai spus.

Mai merită amintit un principiu, cel al procesului echitabil care este impus prin art.21 din Constituția României și art.6 pct.1 din CEDO și presupune:

  • Instanța să respecte principiile fundamentale ale procesului, precum dreptul la apărare, contradictorialitatea, egalitatea și toate consecințele ce decurg din acestea.
  • fiecare dintre părți să dispună de posibilități suficiente, echivalente și adecvate pentru a-și susține poziția asupra problemelor cauzei.

Acestea fiind spuse, cred că este destul de clar că vorbim de o putere aparte, care reglează raporturile în societate, decide asupra vieții oamenilor, poate schimba destine.

De curând a apărut o structură nouă, înființată prin lege, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Care a creat o mulțime de reacții, fiind înregistrate și solicitări de desființarea ei. Poate că nu meritau un articol, dacă nu am văzut cantitatea de dezinformare care s-a aruncat pe piață, sprijinul pe care unii ziariști și judecători l-au dat acestei teze, într-o fractură logică care m-a lăsat perplex.

Știam care sunt jocurile murdare din spatele cuvintelor alese. Așa că am căutat să înțeleg mai bine ce-i mână în luptă. Astfel am ajuns să citesc Raportul Inspecție Judiciare asupra modului în care DNA a soluționat cauzele penale vizându-i pe magistrați. Un control care a stârnit la vremea lui valuri de furie din partea fostei șefe Laura Codruța Kovesi, prea puțin dispusă să lase inspectorii să intre în cămara cu “bunătățuri” a DNA.

Astfel ajungem la prima dezinformare. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu este ceva nou. Magistrații erau anchetați și înainte pentru presupuse infracțiuni, dar de către Direcția Națională Anticorupție. Deci SIIJ nu reprezintă o noutate, ci doar o reglare corectă a raporturilor între judecători și procurori. Pentru că este total ilogic și profund neconstituțional ca în instanță procurorul să aibă pârghii oculte de influențarea deciziilor unui judecător.

Ce vreau să spun? Ceva extrem de simplu. DNA a avut la structura centrală înregistrate aproape o sută de dosare care vizau 190 de judecători. 33 de judecători erau de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar 24 dintre aceștia judecau cauze penale. Vi se pare puțin? Păi, azi dimineață când am numărat la Secția Penală a ICCJ erau 32 de judecători. Probabil că o mare parte din aceste dosare nu vizează oamenii care ocupă aceste poziții în prezent, dar au vizat și vizează niște judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care ar trebui să realizeze Justiția. Mergând pe o simplă aritmetică, cândva, din 32 de judecători de la ICCJ erau anchetați 24.

Am stat să mă întreb cum decurgea un proces în care se judeca un caz de corupție instrumentat de DNA, cu un demnitar prins în hățișul cercetării judecătorești, în condițiile în care cel puțin unul din judecători era anchetat tot de DNA. Credeți că mai vorbim despre o judecată imparțială? Sau de un proces echitabil?

Codrin Stefanescu s-a DEZLANTUIT! ATAC DUR la colegii sai din PSD: Au stat cu capul la cutie

Pagina 1 din 2


Tag-uri: judecator, Justiție, DNAStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI