Judecătoarea USL a ratat jurământul la Crin

Judecătoarea USL a ratat jurământul la Crin

Mona Pivniceru şi-a calculat greşit şansele de a face carieră politică. Ea a fost scoasă de pe lista decretelor de numire a noilor miniştri.

Judecătoarea Mona Pivniceru (54 de ani) a fost propunerea lui Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Preşedintele interimar, Crin Antonescu ar fi încuviinţat această numire ca urmare a presiunilor preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu.

Pentru prima dată în istoria României postdecembriste, USL a propus un judecător pentru un post de ministru. Pivniceru este un magistrat controversat prin declaraţiile publice pe care le-a făcut şi prin prieteniile din justiţie. La începutul acestui an, ea s-a pronunţat împotriva prelungirii mandatului procurorului şef Daniel Morar, la conducerea DNA.

Din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) ea s-a remarcat prin poziţia din timpul grevei magistraţilor, susţinând că încetarea lucrului din partea colegilor săi nu însemnă grevă, ci protest. Pivniceru a pledat vehement pentru drepturi salariale indexate în cazul judecătorilor şi procurorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a recunoscut că îl ştie de 30 de ani pe avocatul Mihail Vlasov, socrul fostului ministru PNL de Interne, Cristian David. Mihail Vlasov este preşedintelele Camerei de Comerţ şi industrie a României şi a fost condamnat, înainte de 1989, pentru trafic de influenţă. Avocatul este cel care a făcut legătura politică dintre Mona Pivniceru şi PNL. Chiria de la Vlasov În urmă cu un an, Vlasov a fost acuzat că o "găzduieşte" pe judecătoarea Pivniceru într-o casă a RAAPPS pentru care Camera de Comerţ plăteşte 3.000 de euro pe lună chirie. Imediat după nominalizare, europarlamentarul Monica Macovei a cerut demisia din magistratură a judecătoarei deoarece este în stare de incompatibilitate. "Am remarcat că Mona Pivniceru are un discurs asemănător cu discursul politicienilor. Vă amintiţi ce spunea despre dosarul Trofeul Calităţii, că e proces politic şi justiţia e folosită ca monedă politică? ", a adăugat Macovei.

Europarlamnetarul a atras atenţia asupra stării de incompatibilitate, prevăzut de Constituţie, dintre funcţia de judecător şi orice altă demnitate publică. Doctor în drept, Pivniceru şi-a susţinut lucrararea cu Corneliu Bîrsan, judecător român la CEDO. În momentul în care DNA a cerut permisiunea CSM pentru percheziţia locuinţei soţilor Bârsan în cadrul unui dosar de corupţie, Pivniceru a votat "pentru", lucru care a determinat-o pe Gabriela Bîrsan să publice o scrisoare deschisă în care-i reproşa lui Pivniceru că nu i-a luat apărarea în ciuda prieteniei şi a vizitelor reciproce. Prietenia cu Costiniu Pivniceru este prietenă cu fostul judecător Florin Costiniu, condamnat la patru ani de închisoare pentru corupţie, iar din acest motiv s-a abţinut atunci când s-a luat în discuţie arestarea preventivă a senatorului PSD Cătălin Voicu.

De altfel, ea s-a pronunţat în CSM pentru ca judecătoarea Viorica Costiniu, soţia lui Florin Costiniu, să poată soluţiona dosarele instrumentate de DNA. "Dacă a fost lăudat, aceasta nu înseamnă că e singurul procuror din România care vrea să-şi facă bine profesia". MONA PIVNICERU despre Daniel Morar CSM a încurcat manevra USL Într-o şedinţă fulger, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, în unanimitate, detaşarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei.

"Este inadmisibilă detaşarera unui mebru ales al CSM în orice funcţii, inclusiv în cele de demnitate publică", au motivat membri Secţiei.

Surse judiciare ne-au declarat că singura soluţie pentru a ajunge ministru este demisia din CSM.

Pivniceru este judecător la Curtea Supremă din 2010 după ce a activat zece ani la Curtea de Apel Iaşi. Cariera în magistratură şi-a început-o în 1991 la judecătoria Iaşi. Judecătoarea s-a ferit să se pronunţe pe mandatele de arestare din dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, acuzat de corupţie FOTO: VLAD STĂNESCU CITIŢI ŞI:

  • CSM a respins detaşarea judecătoarei Mona Pivniceru. Omul de casă al lui Dan Voiculescu nu mai poate depune jurămîntul de ministru al Justiţiei
  • Propunerile lui Victor Ponta: MAI - Mircea Duşa, Justiţie - Mona Pivniceru, MAE - Titus Corlăţean | VIDEO
  • Ministrul de Interne, Ioan Rus, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, au demisionat. Rus: Au fost presiuni, începând cu Băsescu şi terminând cu Antonescu