Judecătoarea Lidia Bărbulescu mai vrea o dată în CSM

Judecătoarea Lidia Bărbulescu mai vrea o dată în CSM

Mai mulţi magistraţi, printre care Cristi Danileţ de la judecătoria Oradea şi Horaţiu Dumbravă de la Curtea de Apel Târgu Mureş, protestează faţă de intenţia unor membri ai CSM de a-şi reînnoi mandatul, deşi legea nu le permite.

Membrii CSM care şi-au depus candidaturile sunt Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea. Potrivit legii, durata mandatului membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea ocupării unui nou mandat.

În plus, actualul CSM a stabilit „în mod unilateral” că poate fi prelungit mandatul pentru Ana Lăbuş, Graţiana Isac şi Bogdan Licu, aleşi în CSM ulterior anului 2004.

„Interpretarea CSM cu privire la durata mandatului unui membru CSM – care ar fi diferită de mandatul întregului CSM! –  în situaţia unor alegeri parţiale este contrazisă de Senatul României care, într-o situaţie identică, a decis zilele acestea demararea procedurii de numire a ambilor membri în CSM din partea societăţii civile.

Având în vedere că Senatul României este organismul care va valida lista cuprinzând magistraţii aleşi ca membri ai CSM şi care va putea refuza validarea în cazul încălcării legii în procedura alegerii dacă aceasta are drept consecinţă influenţarea rezultatului alegerilor, se riscă un conflict public între două autorităţi publice centrale, inclusiv invalidarea alegerilor ce vor avea loc”, susţin magistraţii Dănileţ şi Dumbravă.

În plus, arată cei doi, vor să candideze pentru un loc în CSM cel puţin doi magistraţi detaşaţi în poziţii înalte din Ministerul Justiţiei, şi anume judecătoarea Lidia Barac (secretar de stat) şi judecătorul Ovidiu Puţura (director de direcţie).

”Candidatura unui magistrat în timpul exercitării unei funcţii de demnitate publică ocupată politic (cum este cea de secretar de stat într-un minister) reprezintă cel puţin la nivelul aparenţei o încercare de infiltrare politică în cadrul CSM”, se arată în protestul judecătorilor. Ei fac un apel la „vigilenţa corpului judiciar”, apreciind că judecătorii şi procurorii pot opri „jocurile oculte de interese”.

Ne puteți urmări și pe Google News