Evenimentul Zilei > International > Judecătoarea care l-a închis pe Navalnîi și-a cerut scuze față de deținut. În scurt timp a murit în circumstanțe misterioase
Judecătoarea care l-a închis pe Navalnîi și-a cerut scuze față de deținut. În scurt timp a murit în circumstanțe misterioase

Judecătoarea care l-a închis pe Navalnîi și-a cerut scuze față de deținut. În scurt timp a murit în circumstanțe misterioase

Un judecător rus care și-a cerut scuze în fața rivalului și liderului opoziției lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, pentru că l-a aruncat în închisoare, a murit în circumstanțe „suspecte”, potrivit rapoartelor.

Judecătoarea Natalia Repnikova, în vârstă de 50 de ani, a fost responsabilă pentru procesul principalului dușman Vladimir Putin în februarie anul trecut. Dar aceasta a dezvăluit într-o ședință de judecată că i-a dat un bilet pentru a-și exprima remușcarea față de rolul pe care l-a avut în întemnițarea lui și lăudându-l pentru faptele sale de vitejie.

Ea a murit mai târziu din cauza infecției cu „Covid-19”, dar Navalnîi crede că este posibil să fi fost asasinată pentru onestitatea ei în a dezvălui corupția judiciară celei mai cunoscute victime. Un politician local din Moscova a sugerat că a fost ucisă cu novichok, un agent nervos folosit și pentru a-l otrăvi pe Navalnîi, aproape ucigându-l, într-o presupusă lovitură de către agenții FSB.

Vadim Korovin a postat: „Judecătoarea Repnikova, care a înlocuit pedeapsa cu suspendare a lui Alexei Navalnîi cu o pedeapsă cu închisoare, a murit. Novichok este novichok pentru toată lumea. Odihnește-te, Doamne, sufletul slujitorului tău plecat Natalia…” Familia judecătorului nu a comentat despre moartea ei neașteptată.

Navalnîi a declarat în ultima sa ședință de judecată, apărând prin video-link, că este gata să petreacă timp în închisoare „pentru a demonstra că nu toată lumea din Rusia este ca” Putin. El a povestit cum, după ce a ajuns în închisoare în februarie, ea a transmis prin avocați un mesaj că îi pare „rău pentru decizia ei și pentru rolul ei. La scurt timp după aceea ea a murit de Covid.”

Sursă: Andrey Lukovskii | Dreamstime.com

Repnikova era un judecător proeminent care a prezidat un caz de corupție la cosmodromul Vostochni. Moartea ei are ecouri ale dispariției doctorului Serghei Maksimishin, care i-a salvat inițial viața lui Navalnîi după ce a fost otrăvit cu novichok și s-a îmbolnăvit într-un avion care a aterizat de urgență la Omsk, Siberia. Navalnîi a fost transportat ulterior în Germania pentru tratament.

Lichidarea medicului care l-a salvat pe Navalnii

O versiune a morții lui Maksimishin a fost că s-a infectat cu Covid, deși nu existau dovezi că ar fi suferit de această boală. O colegă, Maria Morozova, care fusese alături de el cu puțin timp înainte de moartea sa, a spus că decesul său a fost „foarte neașteptat”. La acea vreme, surse din opoziție au susținut că acesta a fost „lichidat”.

„Problema nu este dacă a fost implicat în tratamentul lui Alexei Navalnîi, dar motivul lichidării sale a fost disponibilitatea lui de a împărtăși informații despre tratamentul la care a avut acces”, a spus o postare pe un canal Telegram numit General SVR.

Repnikova l-a închis pe Navalnîi pentru încălcarea condițiilor de probațiune în timp ce se afla în Germania, fiind tratat după ce a fost otrăvit. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că Putin i-a permis să zboare în Germania pentru tratament, după ce ar fi fost otrăvit de agenți de stat ruși, potrivit Mirror.co.uk.