Joseph Balsamo, aventurier sau conspirator? Care e marea controversă

Joseph Balsamo, aventurier sau conspirator? Care e marea controversă

Joseph Balsamo, aventurier sau conspirator? La origine, un italian, Balsamo a acționat în a doua jumătate a secolului XVIII.

Primul care a scris în literatură despre Joseph Balsamo a fost Alexandre Dumas-tatăl. El i-a dedicat un volum dintr-o serie de romane inspirate de istoria regilor francezi ai dinastiei de Bourbon.

Joseph Balsamo sau Alessandro Cagliostro?

Joseph Balsamo a fost identificat ca fiind Alessandro Cagliostro.  S-a născut la 2 iunie 1743. Iluministul Johann Wolfgang von Goethe mărturisea că identificase la un avocat din Palermo faptul că Joseph Balsamo și Alessandro Cagliostro erau una și aceeași persoană. Aventurierul italian, asemeni multor contemporani, va face carieră în Regatul Franței. Să nu uităm că a fost contemporan cu Giacomo Casanova (1725-1798) care a fost ceva mai norocos decât Balsamo de-a lungul complicatelor lor vieți.

Și-a confecționat o reputație de ocultist, magician, clarvăzător, taumaturg și chiar alchimist. Evident, ca mai toți aventurierii, are multe pete albe în biografia lui de circa 52 de ani. Cert este că a ajuns până în zona Curții Regale franceze în timpul domniei lui Ludovic al XVI-lea. A fost regele care va fi ghilotinat, urmat fiind de soția sa, Regina Marie Antoinette, fiica Mariei Theresia, împărăteasa Austriei și sora împăratului Iosif al II-lea al Austriei.

 A avut vreo legătură prin Francmasonerie cu Horea din Ardeal?

Sunt surse care îl plasează  pe francmasonul Joseph Balsamo ca fiind implicat și în acțiunile secrete prin care Horea, revoluționarul român ar fi făcut ca să ajungă în secret, aur din Apuseni în fondurile secrete ale împăratului Iosif al II-lea. Acesta avea nevoie de aur în secret pentru a contracara Olanda, promițând emanciparea românilor. Dar împăratul, iluminist și francmason  a preferat lichidarea revoluției lui Horea din 1784 și a liderilor ei pentru că era în război cu Olanda și voia să se șteargă urmele conspirației sale.

Balsamo s-ar fi ocupat ca aurul să ajungă pe cărări secrete în Franța nu doar la Viena în contextul înăbușirii Revoluției din 1784 a lui Horea. Sau mai exact, ca partea cea mai mare din aur să-i scape printre degete împăratului Iosif al II-lea. Asta pentru că frații săi francmasoni nu au fost de acord cu decizia lichidării lui Horea, lui Cloșca și a lui Crișan, liderii revoluției române.  Va fi nevoie de acel aur în anii Revoluției Franceze.

Joseph Balsamo, amestecat doar în intrigi sau și în conspirații?

Joseph Balsamo, francmason a fost implicat fără îndoială în elementele premergătoare Revoluției Franceze. Josef Balsamo fusese cumva implicat în ceea ce s-a numit „Afacerea Colierului Reginei” tot în perioada 1784-1785. S-a speculat că o escroacă de la Curtea Franței, atribuindu-și legături sus-puse a încercat împreună cu un prelat, cardinalul Rohan să comande un colier foarte scump în numele reginei Marie Antoinette, falsificând chiar semnătura sa. Ea a luat colierul de la bijutuieri dar nu a mai plătit contravaloarea. Ei s-au plâns la regină. Aventuriera dispăruse cu diamantele din colier care au fost vândute pe piața neagră. Balsamo a stat o vreme în Bastilia, dar a fost eliberat din lipsă de probe. Afacerea a contribuit la deteriorarea imaginii regale, chiar dacă, se pare că regina nu a avut nicio legătură cu acel scandal al colierului.

Să nu uităm că după căderea ghilotinarea regelui și reginei, Franța a fost atacată de Austria. Iosif II murise la 1790, dar urmașul său a declanșat lupta contra Franței revoluționare. Franța revoluționară ar fi avut fonduri secrete, inclusiv prin aurul adus pe căi ilicite de Balsamo în Franța. Bătăliile de la Valmy și Fleurus din 1792 și 1794 au fost câștigate de Franța revoluționară destul de surprinzător, dat fiind că revoluționarii au luptat cu armatele organizate ale mai multor state, Anglia sau Austria.

Arestarea și moartea. Va trăi în închisoare perioada Revoluției Franceze la care indirect, a contribuit

Joseph Balsamo lucra pentru răspândirea Francmasoneriei. Din această organizație făcuseră parte și Iosif al II-lea și Horea. Mai ales că un celebru mason, Jean Pierre Brissot, liderul girondinilor l-a criticat dur pe Iosif II pentru că l-a eliminat pe Horea. Brissot spunea că Horea fusese dedicat acelorași idealuri ca și părinții fondatori ai SUA.

Balsamo a fost prins la 27 decembrie 1789, la Roma. Revoluția Franceză izbucnise. La Roma, sub nasul Papei, dorea să facă o Lojă francmasonică. Arestat, mai întâi la Castel Sant Angelo, a fost dus la Forte din San Leo. Inițial s-a dorit execuția sa. Pedeapsa i-a fost comutată de către Inchiziție la închisoare pe viață. A murit în temniță la 26 august 1795. Așadar, a petrecut închis la Roma, perioada Revoluției Franceze, la izbucnirea căreia, indirect, contribuise.

Filmografia

Actorul francez Jean Marais a interpretat rolul celebrului francmason, alchimist, aventurier Joseph Balsamo în filmul  serialcu același nume,  produs și lansat în anul 1973, în regia lui André Hunebelle.