Jonny, băiat frumos

Jonny, băiat frumos

Naţionala de rugby a Albionului s-a calificat în finala Cupei Mondiale.

Anglia s-a calificat sâmbătă seară în finala Cupei Mondiale de rugby, după ce a învins, la Paris, echipa Franţei, scor 14-9 (5-6). Selecţionata Albionului este prima echipă din istorie care are şansa să-şi apere titlul câştigat la precedenta ediţie. În ultimul act, Anglia va da piept, pe 20 octombrie, cu învingătoarea meciului Africa de Sud - Argentina, semifinală care s-a disputat aseară, după închiderea ediţiei.

„BĂIATUL DE AUR“. Pe „Stade de France“, englezii au deschis scorul după doar 85 de secunde, prin eseul lui Lewsey. Deşi n-a strălucit ca în alte partide, Jonny Wilkinson a fost călăul „cocoşilor“, prin cele două lovituri de pedeapsă şi un dropgol reuşite. Gazdele au condus cu 9-8 până-n minutul 74, dar, în următoarele 300 de secunde, Anglia a întors soarta meciului graţie „Băiatului de aur“, aşa cum este poreclit Wilkinson.

SPIRIT. La finalul jocului, Brian Ashton, selecţionerul „trandafirului“, a declarat: „Băieţii n-au renunţat niciun moment. Se vorbeşte despre spiritul buldogului englez şi asta se vede mult în grupul nostru“. Ashton a încercat astfel să le dea peste nas celor care au criticat Anglia după dezastrul din grupe cu Africa de Sud, scor 0-36.

Ne puteți urmări și pe Google News

PARISUL OCUPAT. În weekend, capitala Franţei a fost invadată de aproximativ 60.000 de fani englezi (28.000 au venit cu trenul). Vineri şi sâmbătă, în sudul Angliei, au fost închiriate toate „jeturile“ de opt locuri pentru sume cuprinse între 6.000 şi 7.500 de euro. Suporterii din Albion au închiriat 45.000 de camere în capitala franceză, motiv pentru hotelieri să anunţe: „Parisul este plin!“. Dacă vor câştiga finala, fiecare rugbist englez va primi 100.000 de euro.

TACTICĂ

Englezii au mizat pe o echipă bătrână

n faţa celor 80.283 de spectatori prezenţi pe stadionul „Stade de France“, echipa Angliei a luptat ca la Waterloo împotriva atacurilor repetate ale „cocoşilor“. Englezii au reuşit să stopeze toate încercările gazdelor de a culca balonul în terenul de ţintă, ceea ce constituie o contraperformanţă pentru Franţa, echipă care se bazează foarte mult pe eseuri.

Antrenorul Brian Ashton a folosit împotriva francezilor o echipă cu mulţi jucători peste 30 de ani, mizând însă pe experienţa acestora. Din echipa de start au făcut parte Robinson (33 de ani), Sackey (28), Tait (21), Catt (36), Lewsey (31), Wilkinson (28), Gomarsall (33), Sheridan (28), Regan (35), Vickery (31), Shaw (34), Kay (32), Corry (34), Moody (30) şi Easter (29). Pe parcursul jocului au mai evoluat Flood (22 de ani), Hipkiss (25), Richards (29), Chuter (31), Stevens (25), Worsley (30) şi Dalaglio (35).

Prima semifinală de la Cupa Mondială a fost urmărită de 18,3 milioane de francezi, postul de televiziune TF1 înregistrând astfel cea mai mare audienţă din acest an.

Ultimele zece minute ale jocului dintre Franţa şi Anglia au fost urmărite de opt milioane de telespectatori. Recordul absolut înregistrat pe un post TV francez a fost înregistrat la Cupa Mondială de fotbal din 2006, semifinala dintre Franţa şi Portugalia fiind urmărită de 22,1 milioane de telespectatori.