Loviturile aeriene „nu sunt singurul răspuns, dar pot fi una dintre opţiunile importante”, a afirmat Kerry când a fost întrebat despre posibilitatea declanşării unor astfel de operaţiuni, eventualitate pentru care Statele Unite au dislocat deja în Golful Persic un portavion plus alte nave militare.

„Atunci când oamenii sunt ucişi, asasinaţi în urma unor masacre în masă, aceste lucruri trebuie oprite. Şi trebuie încercat prin operaţiuni aeriene sau în alte moduri”, a explicat şeful diplomaţiei americane, ce a condamnat anterior şi masacrul din oraşul Tikrit, unde islamiştii au executat 1.700 de şiiţi membri ai aviaţiei militare irakiene.

Potrivit EFE, preluată de Agerpres, Kerry a spus că una dintre opţiunile avute în vedere de preşedintele american Barack Obama este folosirea dronelor.

Pe de altă parte, Kerry a precizat că Statele Unite sunt 'deschise pentru discuţii' cu Iranul astfel încât să ajute guvernul de la Bagdad, condus de şiiţi, să înfrângă insurgenţa jihadiştilor din gruparea intitulată Statul Islamic din Irak şi Levant (EIIL).

Profitând de slaba rezistenţă a forţelor guvernamentale irakiene, această mişcare, foarte activă şi în războiul civil din Siria învecinată, a cucerit în numai câteva zile o bună parte din nordul Irakului, ajungând până aproape de capitala Baghdad.