Johannis despre Adrian Năstase: este o dovadă a faptului că aerul filtrat printre gratii dăunează memoriei

Johannis despre Adrian Năstase: este o dovadă a faptului că aerul filtrat printre gratii dăunează memoriei

Atacul din închisoare semnat de Năstase la adresa lui Johannis l-a lansat pe acesta din urmă într-o savuroasă descriere a ”arcului de timp pesedist”: ”și atunci au avut aproape tot și au vrut absolut tot și acum au avut aproape tot și au vrut absolut tot”.

Reacția lui Johannis vine după ce fostul premier, încarcerat acum, a postat pe blogul personal un comentariu la adresa primarului Sibiului. Năstase l-a caracterizat pe Johannis drept lipsit de fair – play, deoarece în 2004 l-a susținut pe Băsescu în cursa pentru alegerile prezidențiale, în condițiile în care FDGR – condus de primarul Sibiului – avea semnat un pact de colaborare cu PSD. ”Unii regretă neintrarea în guvern a lui Klaus Johannis, spunând că un neamț ar fi oferit garanția respectării cuvântului dat (“Ein Mann, ein Wort”). Experiența mea cu Klaus Johannis este însă diferită. La guvern, făcusem eforturi mari (inclusiv susținerea financiară, dar și internațională) pentru acceptarea Sibiului drept capitală culturală europeană”, scrie Năstase pe blogul său. ”Am fost surprins când, ieșind de la ședința de guvern în care aprobasem aceste lucruri, Johannis a declarat că el îl susține, la președinție, pe Stolojan. Apoi, desigur, a votat cu Băsescu. Mi s-a părut, ca partener, lipsit de fair play”, mai arată fostul premier.

Johannis despre pesedei: ”un amestec între adevăr și minciună”

”Fostul prim ministru a simțit, probabil, un impuls intern să îmi dea o lecție, în contextul în care și domnul Ponta mi-a dat o lecție, să înțeleg bine că nu sunt dorit acolo, între ei, «pesedeii»”, și-a început Johannis replica la afirmațiile scrise de Năstase. Pentru prima dată, primarul declară publică faptul că Guvernul din acea vreme, chiar a pus piedici proiectului Sibiu - Capitală culturală europeană.  ”Domnul Năstase a condus un Guvern care nici nu ne-a anunțat că Luxemburgul vrea să fim parteneri. Am aflat tot de la luxemburghezi, pentru că cei anunțați din Guvernul Năstase au «uitat» să ne spună. Și apoi, acea finanțare a Capitalei culturale. Păi, pot să vă spun că Guvernul domnului Năstase nu a finanțat cu niciun leu Capitala culturală. Dar e adevărat – vedeți, un amestec între adevăr și minciună – că am fost în Guvern și am prezentat că Sibiul va fi CCE. Prezentare după care a urmat... nimic”, a declarat Johannis.

Arc peste ”timpul pesedist”: au aproape tot și vor absolut tot

Klaus Johannis, în calitate de președinte al FDGR la nivel național, a fost forțat de social-democrați să semneze un protocol cu PSD-ul condus de Adrian Năstase. Cum primarul refuza constant o astfel de propunere, în 2002, PSD-ul și-a arătat forța: în afara atacurilor subtile ale prefectului pesedist, întregul Consiliu local – controlat de PSD – a fost blocat. Totul s-a încheiat în ”joia neagră”, când toate proiectele de pe ordinea de zi ale Consiliului local au fost respinse prin opoziția reprezentanților PSD. La câteva zile după acea ședință, Johannis semna la București, alături de Năstase, protocolul de colaborare între FDGR și PSDR. Acum, Johannis spune că remarcă o asemănare între comportamentul social-democraților de atunci și al ”pesedeilor” de acum. ”Este ușor de observat o similitudine între abordarea pesedistă de atunci și abordarea pesedistă de acum: un arc peste timpul pesedist. Și atunci au avut aproape tot și au vrut absolut tot și acum au avut aproape tot și au vrut absolut tot, folosind declarații de un fel și fapte de alt fel”, apreciază Johannis.

Nu-i pare rău pentru opțiunea la prezidențiale

Mare supărare a produs Johannis în rândul PSD, după ce a afirmat, înaintea alegerilor prezidențiale, că el preferă candidatura numelui propus de partidele de dreapta, Theodor Stolojan, la acea vreme. Opțiunea a fost făcută publică în timpul unui talk-show televizat, fapt pentru care Johannis se bucură acum. ”Că am avut un protocol, e corect. Poate vă amintiți și de ce am avut. Nu contează, l-am avut, mi l-am însușit, mi-am luat criticile de rigoare, însă acel protocol a prevăzut o colaborare și un sprijin guvernamental, în niciun caz un sprijin pentru prezidențiale. Așa ceva nu a fost nici prezentat, nici discutat, nici scris. În ce privește opțiunea mea (prezidențiale – n.r.), care a fost privată, exprimată la un post de televiziune, îmi pare bine că am făcut-o atunci”, a adăugat Johannis.

Ne puteți urmări și pe Google News