Memoria pare să-i fi jucat din nou feste președintelui american Joe Biden. Liderul american a uitat, se pare, numele premierului australian Scott Morrison chiar în timpul anunțului istoric despre pactul de securitate Aukus
La conferința de presa virtuală în care a fost anunțată semnarea pactului de securitate dintre SUA, Mare Britanie și Australia, primul succes internațional al actualei Administrații de la Casa Albă, Joe Biden a avut, din nou, probleme cu memoria.
Mulțumiri pentru "tipul de la Antipozi"
În timpul anunțului istoric, Biden s-a adresat mai întâi premierului britanic pentru a-i mulțumi, iar apoi s-a întors spre monitorul pe care apărea imaginea lui Morrison. Biden a avut un moment de ezitare, dar a dres cum a putut busuiocul.„Vreau să-i mulțumesc acelui tip de la Antipozi. Mulțumesc mult prietene”, a spus Biden, după care a adăugat: „Apreciez domnule prim-ministru”.
Morrison i-a răspuns ridicând degetul mare în semn de aprobare. În cele din urmă, Biden a reușit să depășească lapsusul. „După cum au spus premierul Morrison și premierul Johnson, vreau să vă mulțumesc pentru acest parteneriat ...”, notează The Guardian.
Primul succes al Administrației Biden
Lapsusul nu a trecut neobservat. Imediat pe Twitter a început să circule hashtagul thatfelladownunder, iar postările caustice la adresa lui Biden s-au ținut lanț. Nimeni nu a contestat, însă, că alianța militară a Statelor Unite cu Marea Britanie și Australia reprezintă o realizare importantă în ceea ce privește blocarea pretențiilor de hegemoniei ale Chinei în Asia și Pacific.
Deși China nu a fost menționată direct, cei trei lideri s-au referit în mod repetat la preocupările regionale de securitate despre care au spus că au „crescut semnificativ”. Alianța Aukus este probabil cel mai semnificativ angajament de securitate între cele trei națiuni de după al doilea război mondial, susțin analiștii.
Potrivit pactului, Australiei îi este permis pentru prima dată să construiască submarine cu propulsie nucleară, folosind tehnologie americană. Pe lângă submarine, Aukus va implica, de asemenea, schimbul de capacități cibernetice și tehnologii submarine.
„Aceasta este o oportunitate istorică pentru cele trei națiuni, cu aliați și parteneri care au aceeași idee, de a proteja valorile comune și de a promova securitatea și prosperitatea în regiunea indo-Pacifică”, se arată în declarația comună.