Joe Biden promovează o fabrică de cipuri pentru a salva economia americană de amenințarea Chinei

Sursa foto: EPA/AL DRAGO

SUA s-ar putea confrunta cu o recesiune anul viitor, dar o invazie chineză a Taiwanului ar putea reprezenta o amenințare economică mult mai mare. Președintele Joe Biden a promovat diferite acțiuni pentru a securiza lanțurile de aprovizionare cu electronice din SUA.

Săptămâna trecută, Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare producător de cipuri din lume, a anunțat că va deschide o a doua fabrică în Arizona, crescând investiția companiei de la 12 miliarde de dolari la 40 de miliarde de dolari. TSMC se așteaptă ca cele două fabrici, care sunt programate să fie finalizate în 2024 și 2026, să producă anual peste 600.000 de material semiconductor.

Într-un discurs la o unitate TSMC din Phoenix, Joe Biden a spus că investiția ar putea fi o schimbare importantă. „Aceste investiții ne ajută să construim și să consolidăm lanțul de aprovizionare în America”, a spus Biden, adăugând că „producția americană a revenit”.

Schimbări importante pentru SUA

SUA au luat măsuri pentru a crește producția internă de cipuri, deoarece țara se bazează pe fabricile TSMC din Taiwan pentru fabricarea de produse care includ mașini, PC-uri, iPhone-uri și mașini de spălat. Compania deține peste jumătate din piața globală de semiconductori, producând majoritatea procesoarelor pentru smartphone-uri din lume și aproximativ 60% din cipurile utilizate de producătorii de automobile.

În cazul în care China – care revendică insula ca fiind a ei – invadează insula și producția de cipuri s-ar opri, ar putea exista pierderi economice de trilioane de dolari. „Dacă China ar invada Taiwan, acesta ar fi cel mai mare impact pe care l-am văzut asupra economiei globale”, a declarat Glenn O'Donnell, vicepreședinte și director de cercetare la Forrester.

Cele mai mari investiții străine

Mulți experți spun că este doar o chestiune de timp până să aibă loc o invazie, fie că este până în 2030, 2025 sau chiar până la sfârșitul anului viitor. În timp ce fabricile din Arizona sunt, fără îndoială, un pas în direcția corectă pentru SUA, deoarece încearcă să-și reducă dependența față de Taiwan, experții nu sunt de acord cu privire la momentul în care va începe producția.

Consilierii administrației au susținut că ar putea asigura aprovizionarea cu cipuri a țării. Dylan Patel, un analist șef la firma de consultanță și cercetare a semiconductorilor SemiAnalysis, nu este de acord. Având în vedere că TSMC a produs peste 14 milioane de materiale anul trecut, iar companiile americane au reprezentat aproape două treimi din veniturile totale ale companiei, 600.000 de materiale pe an nu ar fi „aproape de cererea SUA”.

Chiar dacă producția ar fi mai mare, acest lucru nu ar înlocui dependența de lanțurile de aprovizionare de peste mări. În ciuda faptului că sunt cele mai mari investiții străine din istoria SUA, este puțin probabil ca fabricile din Arizona să protejeze economia SUA de riscul unei invazii chineze a Taiwanului, potrivit Business Insider.