Joe Biden intră în război cu giganții internetului! Se anunță vremuri grele pentru Amazon, Facebook și întregul Big Tech

Joe Biden intră în război cu giganții internetului! Se anunță vremuri grele pentru Amazon, Facebook și întregul Big TechSursa: arhiva EVZ

Vești deloc liniștitoare vin de la Washington pentru giganții internetului. Lina Khan tocmai a devenit șefa Comisiei federale pentru comerț (Ftc), iar numirea ei de către președintelui Joe Biden  produce  deja efecte interesante. 

Lina Khan care a fost profesor asociat la Facultatea de Drept a Universității Columbia este specializată în legislația antitrust și în legile concurenței. Dar aceasta nu este singura veste care arată că Statele Unite se pregătesc să întoarcă foaia în cee ace privește Big Tech. În Congres au fost depuse nu mai puțin de cinci proiecte de lege care vizează reglementarea puterii de care se bucură acum giganții de pe piața tehnologiei.

Război contra Big Tech

E o mare schimbare în privința politicii SUA, pentru că, până acum, Washingtonul părea dispus să tolereze metodele mai puțin ortodoxe ale Big Tech date fiind avantajele strategice și „geopolitice” pe care SUA le are de pe urma multinaționalelor din Silicon.

 

Frontul comun al Big Tech s-a rupt

Primul efect al numirii tinerei Lina  Khan a fost ruperea frontului compact al Big Tech. Amazon a fost singurul giogant care i-a cerut lui Biden să retragă numirea lui Khan pe motiv că aceasta nu este imparțială și nu va putea să fie un arbitru corect. Gigantul din Seatle are motive serioase să se teamă de noua șefă a Comisiei federale pentru comerț . Activitatea științifică a lui Khan  s-a centrat în bună măsură pe cercetarea oligopolului (monopolului integrat) pe care l-a construit Amazon.

Spre deosebire de conducerea Amazon,  Mark Zuckerberg preferă expectativa. Uriașele companii pe care le conduce, Facebook, Instagram și WhatsApp, s-au ferit să  ia o poziție clară. Profitând de faptul că o instanță federală americană a respin,  din lipsă de dovezi, acțiunea antitrust inițiată de Comisia Federală pentru Comerț și 46 din cele 50 de state americane împotriva consorțiului său, Zuckerberg încearcă să-și consolideze poziția în așteptarea atacurilor iminente.

Într-o situație chiar mai proastă decțt trustul lui Zuckerberg  se află Google și Microsoft . Giganții tehnologici americani sunt sunt cei mai vizați de reglementările antitrust. Windows și Android, sistemele lor de operare, ocupă 75% din serviciile digitale legate de dispozitivele mobile la nivel Mondial. Mai mult,  între cele două grupuri a fost în vigoare un adevărat pact de neagresiune  pentru a crea o guvernanță comună a aplicațiilor și o o strategie comună de a bara accesul oricărui nou-venit de pe piață.

Acum, însă, probabil de teama consecințelor, cele două multinaționale „nu vor reînnoi curiosul pact de non-beligeranță pe care l-au semnat în 2015 pentru a pune capăt unei bătălii juridice tulburi și pentru a evita continuarea raportării reciproce. Pactul prevedea ca cele două companii să rezolve orice litigii la cele mai înalte niveluri pe plan intern”, fără a implica instanțele, scrie Financial Times.

Interesele sunt atât de mari și implicațiile politice atât de importante, încât,  chiar înainte de a lansa primele sale investigații, comisia antitrust condusă de Khan devine deja un actor politic relevant în SUA.

 

Va lua sfârșit oligopolul giganților internetului?

Dorința clasei politice din SUA de a restrânge puterea Big Tech nu se manifestă, însă, numai în sprijinul acordat lui Khan. Brendan Carr, comisarul Comisiei federale de comunicații (FCC), propune o taxă fixă ​​pentru companiile digitale să finanțeze un program național de îmbunătățire a accesului la Internet, astfel încât aceste costuri să nu cadă exclusiv pe facturile plătite de consumatorii din SUA. Lupta pare să fi început, iar terenul pare propice pentru o schimbare fundamental a relației dintre clasa politică din SUA și puterile tehnologiei, scrie ziarul Italian Il Giornale.

Ne puteți urmări și pe Google News