Joe Biden, atac dur la Trump: „Are consecințe devastatoare”

Joe Biden, atac dur la Trump: „Are consecințe devastatoare”

Refuzul președintelui în funcție, Donald Trump, de a semna planul de relansare economică adoptat de Congresul Statelor Unite va produce consecințe devastatoare pentru milioane de americani aflați în dificultate. Afirmația îi aparține lui Joe Biden, președintele ales al SUA.

Viitorul președinte Joe Biden a avertizat, sâmbătă, cu privire la consecințele pe care le va produce refuzul lui Donald Trump de a semna planul de relansare economică. Trump a declarat că nu va semna acest plan, inițiat și adoptat de Congres, cerând o creșterea ajutoarelor pentru familiile sărace, după cum informează AFP.

Parlamentarii americani au adoptat joi, după mai multe luni de dezbateri, un plan de susţinere economică care a fost estimat la circa 900 de miliarde de dolari, în actualul context pandemic. Președintele Donald Trump l-a respins, solicitând, între altele, o majorare a ajutoarelor directe acordate celor mai sărace familii.

Trump se opune propriului partid

Pe de altă parte, președintele republican, aflat la final de mandat, refuză să ratifice textul. Donald Trump estimează că cei circa 600 de dolari prevăzuţi pentru persoanele cu cele mai scăzute venituri - sumă aprobată totuşi de secretarul său de finanţe în timpul negocierilor cu Congresul - sunt insuficienţi şi cere ca această sumă să fie majorată la 2.000 de dolari pe adult.

Trump se opune chiar propriului partid care a blocat în Camera Reprezentanților un amendament, depus de democrați, care prevedea majorarea acestor alocații. Democraţii, care sunt favorabili unei majorări a ajutoarelor, au încercat joi să voteze o reglementare în acest sens, însă au fost blocați de minoritatea republicană.

Consecințele refuzului prezidențial

Trebuie spus că un veto prezidenţial ar avea efecte dezastruoase pentru milioane de americani, mai ales pentru cei din sectoarele ospitalităţii şi transportului aerian, care se confruntă cu noi restricţii impuse pentru stăvilirea contaminărilor de COVID-19. Ultimele ajutoare guvernamentale, adoptate primăvara în cadrul giganticului plan de susţinere de 2.200 de miliarde de dolari în faţa pierderilor economice cauzate de pandemie, expiră sâmbătă aceasta.

„Această abdicare de la responsabilităţi are consecinţe devastatoare”, a atenţionat Joe Biden.

El a atras atenția că, începând din această sâmbătă, 26 decembrie, expiră alocaţiile de şomaj pentru 10 milioane de persoane, iar din 28 decembrie încetează și finanțarea acordată serviciilor de stat.

„Acest proiect de lege este esenţial, el trebuie să fie semnat pentru a intra în vigoare imediat”, a adăugat într-un comunicat preşedintele democrat, subliniind „devastarea economică provocată de COVID-19”.