Jocurile politice din spatele Mondialului de la Qatar. Zinedine Zidane, pionul principal dintre criticii care au dat șpăgi colosale

Jocurile politice din spatele Mondialului de la Qatar. Zinedine Zidane, pionul principal dintre criticii care au dat șpăgi colosale

Qatarul aşteaptă mai mult de un milion de vizitatori în timpul competiţiei, care va avea loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie. Potrivit unui bilanţ de la mijlocul lui octombrie, au fost vândute 2,89 milioane de bilete din cele 3,1 milioane disponibile.

Qatar a cheltuit o sumă șocantă, în jur de 220 de miliarde de dolari, pentru a da o lovitură istorică de imagine, prin organizarea Mondialului din acest an.

De zeci de ani, FIFA a decis să își extindă granițele și a oferit șansa de a găzdui o Cupă Mondială unor țări cu puțină tradiție fotbalistică. A început cu Statele Unite în 1994 și a continuat cu Coreea-Japonia în 2002. Acest lucru a devenit aproape un obicei după Africa de Sud 2010 și Rusia 2018.

Statul arab este situat în Golful Persic și, la fel ca întreaga regiune, are o putere economică importantă din extracția/producția de petrol. Acest sprijin financiar a fost un factor determinant în alegerea sa. Banii le-au permis să elaboreze un plan cuprinzător, cu crearea unor stadioane de primă clasă și a unor facilități adecvate pentru a primi miile de vizitatori. În plus, distanțele sunt scurte: nu sunt necesari mai mult de 50 de kilometri pentru a ajunge de la un loc de desfășurare la altul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a-și atinge obiectivul, Qatar a avut mari aliați. Una dintre figurile care au fost în fruntea propunerii a fost Zinedine Zidane. De asemenea, a semnat o legătură cu Federația Spaniolă de Fotbal: principalii sponsori ai lui Real Madrid și Barcelona proveneau din zonă (n.r. tricourile inscripționate cu Qatar Airways ale jucătorilor Barca).

Cum a câștigat Qatar, aparent, licitația?

După ce Mexicul și Indonezia, care se arătaseră interesate, s-au retras în cele din urmă, Comitetul Executiv al FIFA a trebuit să aleagă între cinci țări: pe lângă Qatar, au mai concurat Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia și Australia. Nu a existat niciodată nicio îndoială cu privire la favorizarea Orientului Mijlociu.

În prima rundă, Qatar a obținut 11 voturi, față de patru pentru Coreea de Sud, trei pentru Statele Unite, trei pentru Japonia și unul pentru Australia. Oceanienii, care au mai găzduit Cupe Mondiale în alte sporturi, au pretins să livreze 16 stadioane și meciuri pe întreg teritoriul. Propunerea nu a convins.

Apoi, Coreea de Sud și Japonia au fost eliminate, iar de data aceasta nu au decis să meargă împreună. Sud-coreenii nu au avut un stadion cu o capacitate de 80.000 de locuri (deși ar putea să le mărească unele existente), în timp ce japonezii s-au consolat: au găzduit Cupa Mondială de rugby din 2019, Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 și vor găzdui Cupa Mondială de baschet din 2023.

Qatar nu mai este doar o țară de petrol și de mulți dolari, ci și o țară care respiră fotbal. Naționala locală va juca pentru prima dată la Cupa Mondială, după ce a eșuat în repetate rânduri să se califice la Cupa Mondială din 1978 din Argentina (a fost eliminată de Kuweit și Bahrain).

Actele de corupție dezvăluite de fostul șef FIFA

Qatar a devenit sacul de box al criticilor. Culmea ironiei, printre cei care atacă acest Mondial se află și cei care au contribuit la trimiterea competiției în micuțul stat din Golful Persic. Ce-i drept, în schimbul unor șpăgi colosale.

Despre aceste acte de corupție a făcut mărturisiri și dezvăluiri uimitoare însuși Sepp Blatter (86 de ani). Adică, omul care a fost în fruntea FIFA, în decembrie 2010, când Qatar a primit voturile necesare pentru a găzdui CM 2022. Ulterior, Blatter – un nume predestinat actelor de corupție, parcă! – a fost forțat să demisioneze de la șefia FIFA în 2015, după scandalul de corupție care a lovit forul mondial. Blatter a primit și o suspendare până în 2027, care îl împiedică să mai fie implicat în fotbal.

„A fost o greșeală și îmi asum responsabilitatea, pentru că eram președintele FIFA. Qatar e o țară mică. Ajunsesem la un acord în Comitetul Executiv ca Rusia să organizeze Mondialul din 2018, iar SUA să găzduiască ediția din 2022. Ar fi fost și un gest de pace pentru doi rivali politici. Apoi însă, cu o săptămână înaintea Congresului FIFA din 2010, Platini (n.r. – Michel Platini, președintele UEFA și vicepreședintele FIFA, la vremea respectivă) m-a sunat.

Fusese invitatul președintelui francez, Sarkozy, la o întâlnire cu prințul moștenitor al Qatarului. Voturile influențate de Platini au fost decisive (n.r. – pentru desemnarea Qatar-ului ca gazda Mondialului din 2022) și, șase luni mai târziu, avioanele de luptă erau cumpărate de Qatar din Franța pentru 14,6 miliarde de dolari“, a mărturisit Blatter pentru BBC, întregul mecanism al șpăgilor care au trimis Mondialul în deșert și jocurile politice din spatele acestuia.