Ultimele date aflate despre întâmplarea dramatică de la Academia de Poliție, unde circa 100 de studenți au făcut toxiinfecție alimentară, reprezintă mai mult decât o surpriză. Devine o problemă a Internelor cel puțin ciudată, căci pare un mister ceea ce a declanșat supa cu viermi.
În această dimineață am publicat textul „Surpriză. Nu viermii din supa studenților l-au trimis acasă pe rectorul de la Academia de Poliție”. Comentariul meu era despre faptul că ministrul Cătălin Predoiu l-a demis pe rectorul Claudiu Ștefan Chindriș și scoteam în evidență că acesta, la pregătirea lui profesională, nu a reușit să afle o informație mică-mititică despre condițiile pe care le au studenții în Academia pe care o conducea.
MAI nu a comunicat schimbarea de conducere la Academia de Poliție
Despre demiterea rectorului Chindriș, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu a trimis nicio informare, deși presa și Sindicatul polițiștilor Europol i-au vehiculat numele, acuzându-l de nefericita întâmplare cu studenții intoxicați și cărați cu salvările la spital în miez de noapte, pe data de 14 noiembrie și, ulterior, în 15 și 16 noiembrie. MAI a comunicat vineri, 17 noiembrie, doar că a dispus un control de urgență la instituția de învățământ amintită. E ordin să se cerceteze în amănunțime cum a fost posibil ca tinerilor ținuți în cazarma Academiei să li se dea o mâncare stricată.
Sindicatul polițiștilor Europol a ieșit ieri cu fotografii și filmări oribile despre ceea ce mâncau studenții la cantina instituției. Supă cu viermi, mâncare stricată și cu gândaci. Vinovatul care trebuia să plece acasă era colonelul Claudiu Chindriș, rectorul.
Ei bine, rectorul Chindriș era plecat din funcție dinainte cu o săptămână de nenorocirea alimentară! Chiar să nu fi știut liderii Europol că acesta nu mai era la șefia Academiei de Poliție din data de 8 noiembrie? Nimeni, din nicio structură a MAI, nu a anunțat zilele trecute schimbarea petrecută la Academie, iar azi, pe site-ul instituției care pregătește polițiști, apare loc gol la postul de rector și doar pe istoricul cu toți cei care au condus unitatea este trecută data la care rectorul Claudiu Chindriș (42 de ani) și-a încheiat activitatea: 08.11.2023.
Nu s-a comunicat nici dacă ministrul l-a demis pe directorul administrativ al Academiei, comisar-șef de poliție cu doctorat Sorin-Călin Borzan. El ar fi trebuit să știe ce fel de alimente sunt în cămara și bucătăria instituției, dacă sunt expirate sau nu. Surpriză! Azi a apărut pe site-ul Academiei alt nume în locul lui Borzan. Noul director administrativ, tot cu doctorat, este comisar șef de poliție dr.ing. Todiriță Ionuț Dumbravă.
Secretomania naște scenarii monstruoase
Așadar, la data când studenții au mâncat supa cu viermi și s-au îmbolnăvit rectorul Chindriș nu mai era în funcție. Directorul administrativ Borzan cred că rămăsese pe post, după cum mi-au spus sursele. Secretomania cu privire la aceste schimbări, apărute după ce s-a întâmplat nenorocirea cu studenții, nu face decât să nască niște scenarii monstruoase. Se vorbește despre o reglare de conturi între chipiile de chestori din Ministerul de Interne în care și-a băgat coada și Europol. N-ar fi prima oară când s-ar face astfel de jocuri. Iar Cătălin Predoiu n-ar fi primul ministru încălecat de sistem.
Cine este fostul rector de la Academia de Poliție
Deja se vehiculează un nou nume pentru funcția de rector: Gheorghe Popa, director al Institutului pentru Studii de Ordine Publică. Așteptăm confirmarea, așa cum așteptăm să se comunice oficial de ce a fost demis Claudiu Chindriș, cu mult înainte de viermii din supă. Este de interes deoarece cariera lui este interesantă și ne va interesa și unde își va desfășura mai departe activitatea.
Când a fost numit rector la Academie, colonelul Chindriș a preluat conducerea de la foștii șefi, condamnați într-un dosar penal pentru diverse fapte ilegale, inclusiv pentru amenințările pe care le-au ordonat să fie făcute jurnalistei Emilia Șercan.
În septembrie 2021, cu puțin înainte de deschiderea anului universitar, Claudiu Ștefan Chindriș a fost numit rector interimar la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Numirea lui la Academia de Poliție a făcut-o ministrul de atunci Lucian Bode. A dat concurs în 2022 și a fost investit conform legii.
Colonelul Chindriș era fost ofițer SRI (2006-2015) și „Doi și-un sfert”, care a ocupat funcțiile de șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Cluj și șeful Departamentului de Analiză din Academia SRI, conform CV-ului său public.
De asemenea, el figurează că a făcut parte din Comitetul pentru situații de Urgență Cluj, ca șef al Departamentului de Protecție Internă.
Tânărul ofițer de informații, originar din Cluj și care nu a fost student la Academia SRI ci la Universitate Babeș-Bolyai (UBB) din orașul său, s-a făcut remarcat în anchetele unor cazuri cu răsunet în presa anilor trecuți. Era vorba de rețele de influență din care făceau parte ofițeri de poliție, din serviciile de informații, politicieni și oameni de afaceri. Toți și-au pierdut posturile, ba din Cluj, ba din București.