Cea mai iubita autoare de carti pentru copii a devenit si cea mai bogata din istoria literaturii: J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, este primul scriitor miliardar in dolari.
In zece ani de cand a publicat primele randuri despre ucenicul vrajitor, Rowling a adunat o avere estimata la circa 1,1 miliarde de dolari.
Potrivit revistei americane „Forbes”, autoarea se afla anul acesta pe locul 48 in topul celor mai influente personalitati din lume. Topul „100 celebritati” ia in considerare profitul obtinut de scriitori din iunie 2006 pana in iunie 2007, doar din entertainment.
Fascinantele aventuri de la Hogwarts i-au vrajit intr-atat pe copii incat primele sase volume s-au vandut in 395 de milioane de exemplare, in 60 de limbi, iar ecranizarile au adus incasari de 3,5 miliarde de dolari.
Cu aceste cifre uriase in spate, scriitoarea in varsta de 42 de ani a ajuns cea mai bogata femeie din Marea Britanie, iar Daniel Radcliffe, interpretul lui Harry Potter, cel mai bogat adolescent britanic, cu o avere de 25 de milioane de dolari. Succesul ei l-a „umbrit” pe cel al unor autori de bestselleruri precum Dan Brown, Paulo Coelho, Stephen King sau John Grisham.
Profit din marca Potter
Averea lui Rowling va creste considerabil odata cu lansarea ultimului volum din serie, „Harry Potter and the Deathly Hallows”, pe 21 iulie, si a celei de-a cincea ecranizari, „Harry Potter si Ordinul Phoenix”, care intra de azi in cinematografe. Pe 20 iulie, filmul va rula si pe ecranele romanesti.
Editorii estimeaza ca in primele 24 de ore se vor vinde doua milioane de exemplare in lumea intreaga. Un procent consistent ii revine autoarei si din constructia parcului de distractii din Florida, „The Wizarding World Of Harry Potter”, prevazut a fi deschis in 2009. Aducatoare de profit sunt si toate CD-urile, DVD-urile, jucariile, timbrele postale sau jocurile video, cu marca Potter.
Mama singura, fara slujba
Istoria personala a lui J.K. Rowling are ceva dintr-o poveste cu „vrajitori”. Fara slujba, divortata de doi ani si mama singura a unei fetite, J.K. Rowling termina primul volum in 1995.
Abia peste doi ani reuseste sa-l si publice, dupa ce este refuzata de un editor. Cartea se vinde ca painea calda, iar in 2000, al treilea volum, „Harry Potter si Pocalul de Foc”, bate un record: se vinde intr-un milion de exemplare, in prima zi.
Scriitoarea e casatorita, din 2001, cu anestezistul Neil Michael Murray, caruia i-a daruit un fiu, David Gordon. In prezent, e implicata in activitati caritabile, inclusiv in Romania, pe care a vizitat-o anul trecut.
Apropiata a familiei primului-ministru Gordon Brown, Rowling locuieste intr-o cladire somptuoasa de secol XIX in Scotia si detine o alta in Londra, intr-un cartier unde pretul mediu al unei locuinte este de opt milioane de dolari.
TOP 5 FORBES
Cei mai vanduti
1. J.K. Rowling - 32 de milioane $ (locul 48)
2. Dan Brown - 10 milioane $ (locul 86)
3. John Grisham - 9 milioane $ (locul 91)
4. Rhonda Byrne - 12 milioane $ (locul 93)
5. Mitch Albom - 6 milioane $ (locul 96)
IN ENGLEZA
„Harry Potter” costa un milion Volumul „Harry Potter and The Deathly Hallows”, ultimul din seria semnata de J.K. Rowling, va fi lansat in Romania in limba engleza in noaptea de 20 spre 21 iulie, in Librariile Carturesti, reteaua Diverta, Carrefour si Libraria Noi sau Humanitas. Intr-o prima etapa, Diverta pune in vanzare 1.365 de exemplare, cu pretul de 104,99 lei, Libraria Noi circa 1.000, la 105 lei, iar Carrefour peste 500, la doar 89,99 lei.