JFK – 100. Ce i-a plăcut lui Kennnedy când a fost în ROMÂNIA

JFK – 100. Ce i-a plăcut lui Kennnedy când a fost în ROMÂNIA

Pe 29 mai se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui John Fitzgerald Kennedy, JFK, cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Kennedy a fost cel mai tânăr președinte american de până atunci, la doar 43 de ani. Mandatul lui JFK, deşi extrem de scurt, a marcat un punct de cotitură în istoria SUA, un moment de renaştere a unui stat puternic, atât pe plan intern cât şi în relaţiile internaţionale.

 

John F. Kennedy s-a născut la 29 mai 1917, la Boston, Massachusetts, în suburbia Brookline, într-o familie cu origini irlandeze. El a fost unul din cei nouă copii – alături de trei băieţi şi cinci fete – ai lui Joseph Patrick Kennedy, un bogat om de afaceri și ambasador al SUA în Marea Britanie în perioada 1937 – 1940, şi al mamei sale, Rose, fiica fostului primar al Bostonului.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

A urmat o școală primară particulară și un an la o școală catolică din Canterbury (Connecticut), apoi a fost înscris la colegiul „Choate-Wallingford”.

În anul 1936, a fost admis la Universitatea Harvard, unde a studiat istoria și relațiile internaționale, iar licenţa a fost obţinută cu o lucrare ce trata iminenţa unui nou război mondial şi situaţia Marii Britanii, care nu era pregătită pentru un război cu Germania.

În vara anului 1939, John F. Kennedy, viitorul preşedinte al SUA, ne-a vizitat ţara, împreună cu tatăl său, Joseph P. Kennedy, la acea vreme ambasador al SUA la Londra, o informaţie pe care avea să o publice fostul ministru al Legaţiei Americane la Bucureşti, William A. Crawford, în anul 1971. Acesta amintea că JFK îşi exprima mirarea că românii sunt latini şi că limba română este o limbă latină, dar îşi amintea şi de frumuseţea româncelor pe care le întâlnise în vizita de două zile în ţara noastră.

În anul 1941, Kennedy se angajează voluntar în Marina Americană, iar doi ani mai târziu este promovat la gradul de locotenent în cadrul serviciului de informații american din Pacific.

În anul 1943, este rănit după ce o navă japoneză a atacat vasul pe care îl comanda, însă, chiar în aceste condiţii, demonstrează un curaj ieşit din comun, salvând câţiva membri ai echipajului său.

În anul 1946, este ales pentru prima dată în Camera Reprezentanților, iar madatul său este reînnoit în anii 1948 și 1950.

În anul 1952 este ales senator, cu un mandat care a început la 3 ianuarie 1953.

La 12 septembrie 1953, JFK se căsătoreşte cu Jacqueline Lee Bouvier, iar nunta lor a fost considerată „evenimentul anului”. La biserica St. Mary’s din Newport, Rhode Island, la ceremonia religioasă, au participat circa 700 de invitaţi, iar la petrecerea  ce a urmat, la Hammersmith Farm, au fost invitate peste 1200 de persoane.

Jacqueline era descendentă a unei bogate familii de origine franceză, absolventă a Universităţii George Washington, cu diploma Bachelor of Arts în literatura franceză, iar după absolvire fusese angajată ca „Inquiring Photographer” la The Washington Times.

În anul 1955 cuplul Kennedy trece prin momente dificile, iar Jackie stă la căpătâiul soţului ei, pe care n-a lipsit mult să-l piardă în urma unei dificile operaţii la coloană.

Însă, aveam să aflăm, peste ani, că tocmai în această perioadă, Jackie l-a „cunoscut“ pe Aristotel Onassis (viitorul ei soţ după moartea lui JFK), alţi biografi ai viitoarei Prime Doamne vorbind şi despre o relaţie între Jacqueline şi Bobby, fratele mai mic al lui John, pe care l-ar fi iubit în taină toată viaţa, o relaţie care ar început înainte de moartea preşedintelui. Chiar şi de-ar fi fost adevărate, se pare că trădările ei nu se comparau în nici un fel cu cele ale soţului ei.

Jackie a suferit un avort, în 1955, iar la 23 august 1956, a pierdut un copil la naştere, pe Arabella Kennedy, momentele marcând o interminabilă serie de tragedii care au lovit familia Kennedy de-a lungul anilor. Cuplul a avut puterea să treacă peste aceste momente cumplite, şi a avut doi copii, un băiat și o fată – Caroline, născută la 27 noiembrie 1957 – şi  John F. Jr., născut la 25 noiembrie 1960.

La alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie 1960, J.F. Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, cu cea mai mică diferență din istorie – circa 112000 de voturi, devenind cel mai tânăr preşedinte american până la acel moment, iar Jacqueline devenea, la rându-i, cea mai tânără Primă Doamnă a Statelor Unite, la vârsta de 31 de ani.

La 20 ianuarie 1961, Kennedy rosteşte discursul inaugural al mandatului său prezidenţial, moment care a rămas în istorie prin celebrele sale cuvinte: „Flacăra a trecut la o nouă generație de americani. Vom plăti orice preț pentru a asigura succesul libertății. Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi, ci ce puteți face voi pentru țară”.

 

În iunie 1963, Kennedy se adresează, la Berlin, unei mulţimi de 450.000 de oameni, cu celebra frază „Ich bin ein Berliner”. Zidul Berlinului, ridicat după întâlnirea sa cu Hruşciov din 3 iunie 1961 de la Berlin, avea să rămînă în picioare încă … 26 de ani.

La 22 noiembrie 1963, președintele John F. Kennedy și prima doamnă Jacqueline se aflau în Dallas, Texas, o vizită programată de vicepreședintele Lyndon Johnson, pentru a-l ajuta pe preşedinte în campania de realegere în funcţie la prezidenţialele din 1964. Preşedintele fusese avertizat să nu plece la Dallas, deoarece se ştia că în acel oraş avea mulţi adversari influenţi, însă Kennedy nu a luat în seamă aceste avertismente.

La ora 12.30 (locală), președintele și soția sa se aflau într-o mașină decapotabilă, în fruntea coloanei oficiale, fiind însoțiți de guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, în Piața Dealey. La un moment dat au răsunat trei focuri de armă, primul nu a atins ținta, al doilea l-a lovit pe Kennedy în gât și i-a ieșit prin spate, iar al treilea cartuş l-a nimerit direct în cap.

JFK a fost dus de urgență la spital, însă o jumătate de oră mai târziu a fost consemnat decesul.