Evenimentul ZileiEVZ SpecialJewel, aeroportul cu pădure tropicală și grădină zoo. Un oraș acoperit de sticlă și dotat cu cascadă interioară, trenuri suspendate, 300 de magazine și restaurante, un hotel cu 140 de camere și 11 săli de cinema

Jewel, aeroportul cu pădure tropicală și grădină zoo. Un oraș acoperit de sticlă și dotat cu cascadă interioară, trenuri suspendate, 300 de magazine și restaurante, un hotel cu 140 de camere și 11 săli de cinema

Jewel, aeroportul cu pădure tropicală și grădină zoo. Un oraș acoperit de sticlă și dotat cu cascadă interioară, trenuri suspendate, 300 de magazine și restaurante, un hotel cu 140 de camere și 11 săli de cinema
Noul aeroport Changi din Singapore, botezat Jewel, vine dintr-un viitor la care noi nici nu putem visa. Minunăția arhitecturală are 135.700 metri pătrați, cinci etaje sub pământ și cinci etaje la suprafață. Jewel va deservi circa 140 de milioane de călători pe an, în 2030.

Anunțat ca intenție a autorităților în 2013, construcția lui Jewel a durat numai patru ani. Punctul maxim de atracție al noului aeroport este o fabuloasă cascadă interioară, înaltă de 40 de metri, care servește și ca „pânză” de proiecție pentru spectacolele de lumină și muzică organizate aici. Spectaculoase sunt însă și celelalte facilități ale lui Jewel.

Un oraș sub sticlă

Spre exemplu, aici se găsesc nu mai puțin de 300 de magazine (dar și restaurante) în care se află toate brandurile faimoase din întreaga lume. Pentru iubitorii de natură, aici se gășete chiar și o pădure tropicală (de tip Shiseido, care se întinde pe cinci etaje și numără peste 3.000 de copaci), și 14.000 de metri pătrați de labirint vegetal, pentru cei mai perspicace dintre călători.

De altfel, dacă ai un bilet de călătorie aeriană din Changi, trebuie să știi că acesta include 12 ore de petrecut în Jewel, timp considerat a fi suficient ca să treci prin principalele atracții ale locului. Tot aici se mai găsește și un tren suspendat, o viitoare grădină zoologică cu ”pensionari” spectaculoși, și 11 săli de cinematoraf doate cu tehnologie de ultimă oră.

Investiție de 1, 7 miliarde de dolari

Cascada centrală este circulară și o parte din apa folosită aici este captată din ploi. Desigur, o parte este folosită la a iriga zonele verzi ale aeroportului. Autorul acestui gigantic spațiu arhitectural este Moshe Safdie, un specialist celebru pe care nu oricine și-l poate permite. Arhitectul a avut în vedere pentru Jewel motto-ul din Singapore: un oraș într-o pădure. Și dacă tot veni vorba de bani, trebuie spus că Jewel va costa, atunci când va fi complet finisat, o bagatelă de 1,7 miliarde de dolari. Conform diferitelor site-uri de travel, Changi era deja în topul aeroporturilor luxoase ale lumii, dar cu noul Jewel, se pare că Sigapore va ocupa ani la rând locul 1 în aceste clasamente.

 


Accesează: