Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina va deveni membră NATO, dar acest fapt este o perspectivă "pe termen lung" şi că atât timp cât va continua invazia Rusiei este necesar să rămână independentă.
De mult timp Ucraina încearcă să devină membră NATO. După invazia Rusiei, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dorit accelerarea procesului de aderare la Alianţa Nord Atlantică. De asemenea, Ucraina a depus cererea şi pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna iunie a obţinut statutul de ţară candidată.
În discrsul rostit în capitala Finlandei, Helsinki, Stoltenberg a spus: "Aliaţii din NATO sunt de acord cu aderarea Ucrainei, dar în acelaşi timp aceasta este o perspectivă pe termen lung" şi a adăugat: "Acum, adevărata problemă este ca Ucraina să contiue să rămână o ţară suverană, independentă."
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, consideră dorinţa Ucrainei de a deveni membră a alianţei militare NATO, formată din SUA, Canada şi 28 de ţări europene, ca o ameninţare de securitate la adresa ţării sale.
Se aşteaptă închierea războiului
Zelenski exercită presiuni pentru aderarea cât mai rapidă a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică, dar în ciuda declaraţiilor de sprijin ale ţărilor membre NATO, nu se cunoaşte încă dacă, într-adevăr, vor evalua sau nu aderarea cu drepturi depline a Ucrainei.
Stoltenberg declara în cadrul conferinţei de presă comune organizate cu prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, că atunci când războiul se va încheia "va trebui să fim siguri că istoria nu se va mai repeta."
Algerile au loc la 2 aprilie
Stoltenberg a declarat: "Putin nu poate continua să-şi atace vecinii. Doreşte să controleze Ucraina, nu are un plan de pace, are un plan pentru continuarea războiului". Se aşteaptă ca dezbaterile care vor începe astăzi asupra unui proiect de lege care vizează urgentarea aderării Finlandei la NATO să fie adoptat cât mai curând. Finlanda urmăreşte închiderea subiectului aderării înaintea alegerilor care se vor desfăşura la 2 aprilie.
După invadarea Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia, neutre de foarte mulţi ani, au solicitat aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, notează milliyet.com.tr
În afara Ungariei şi Turciei, celelalte ţări membre NATO au ratificat aderarea acestor două ţări. În Turcia, guvernul declară că are reţineri în privinţa aderării Suediei şi Finlandei pentru că adăpostesc persoane pe care le consideră "terorişti" şi nu răspund cererii de extrădare a acestora /în Turcia/.
(Traducerea Rador)