Javier Milei, a cărui învestire este programată pentru 10 decembrie, a discutat cu consilierii preşedintelui SUA intenţia de a se alinia cu Occidentul pe probleme de securitate şi stabilirea relaţiilor economice.
Javier Milei, preşedintele ales al Argentinei, s-a întâlnit marţi cu consilieri apropiaţi ai preşedintelui american Joe Biden. Anunţul a fost făcut de biroul preşedintelui ales al Argentinei, transmite AFP.
Ce a discutat Javier Milei cu consilierii americani
Javier Milei a făcut cunoscută Casei Albe „poziţia sa geopolitică aliniată cu Occidentul şi apărarea valorilor libertăţii".
Viitorul preşedinte, a cărui învestire este programată pentru 10 decembrie, a discutat în special cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi cu responsabilii pentru America Latină de la Casa Albă, Juan Gonzalez, şi de la Departamentul de Stat, Brian Nichols.
Jake Sullivan şi Javier Milei au discutat despre „importanţa de a continua construirea unei relaţii puternice între Statele Unite şi Argentina pe probleme economice şi priorităţi comune", a anunţat Casa Albă într-un comunicat. Au fost discutate tehnologiile, energiile verzi şi drepturile omului.
De ce nu l-a primit Biden pe Milei
În ziua a doua a vizitei lui Javier Milei în Statele Unite, Joe Biden se afla la Atlanta. Preşedintele asista la înmormântarea fostei Prime Doamne a Statelor Unite Rosalynn Carter. Aceasta a murit în urmă cu o săptămână.
Javier Milei a desemnat Statele Unite şi Israelul drept „aliaţi" prioritari ai viitorului său guvern. El a promis că se va distanţa de China, marele rival al Washingtonului.
Nu a fost anunţată nicio întâlnire cu fostul preşedinte republican Donald Trump, cu care este adesea comparat.
Javier Milei a plecat, dar oamenii săi au rămas
Javier Milei a părăsit Casa Albă pentru a merge la aeroport, fără a se întâlni cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Kristalina Georgieva. Cei doi au discutat vineri prin videoconferinţă.
Colaboratorii săi apropiaţi au rămas, însă, pentru o reuniune tehnică la FMI. Argentina se chinuie să-i ramburseze un împrumut colosal de 44 de miliarde de dolari, contractat în 2018, din cauza rezervelor valutare la cel mai scăzut nivel.
„Au discutat despre provocările complexe cu care se confruntă ţara", au declarat presei surse din cadrul FMI, sub acoperirea anonimatului. S-a convenit „să continue să lucreze în strânsă colaborare în viitor".
Confruntată cu grave dificultăţi economice, Argentina suferă o inflaţie care ajunge la peste 140% anual. Iar 40% din populaţia sa trăieşte în sărăcie.