Japonia va administra gratuit prima doză de vaccin împotriva Covid-19

vaccin, covid 19

Prima doză de vaccin pentru Covid-19 va fi administrată gratuit populației din Japonia, potrivit unui regulament al Ministerului Sănătății, care a primit aprobarea grupului său de consilieri.

Regulamentul se referă doar la prima doză a unui potențial vaccin, într-un moment în care nu este încă clar câte vor fi necesare pentru a fi eficient, scrie El Periodico.

Deocamdată, nu s-a stabilit dacă această politică va acoperi rezidenții străini din Japonia, a afirmat un oficial din domeniul sănătății în declarațiile colectate de agenția locală de știri Kyodo.

Guvernul a alocat un buget de 671,4 miliarde de yeni  (5,45 miliarde de euro / 6,38 miliarde de dolari) pentru a încerca să asigure suficiente vaccinuri pentru prima jumătate a anului 2021 care să fie administrate întregii populații, estimată la 127 de milioane de oameni.

Țara asiatică a ajuns la un acord cu companiile farmaceutice AstraZeneca și Pfizer pentru a primi 120 de milioane de doze din fiecare vaccin, atunci când acestea își vor dezvolta cu succes vaccinurile, și negociază cu Moderna pentru încă cel puțin 40 de milioane de doze.

Sanofi inițiază pregătirea vaccinului. 300 milioane de doze în Europa

Războiul împotriva COVID-19 are unul dintre cele mai importante avanposturi din Italia, la Anagni, la 70 de kilometri de Roma, unde multinaționala Sanofi a decis că va începe chiar de aici pregătirea vaccinului său pe care îl dezvoltă împreună cu celălalt gigant farmaceutic GSK, imediat după sfârșitul testării. Informația vine direct de la conducerea companiei: „Aici este un centru de excelență cu o experiență deosebită”, avertizează administratorul delegat și președintele Sanofi Italia, Marcello Cattani.

„Planificăm să intrăm în faza a treia în decembrie”, adaugă vicepreședintele executiv global, Thomas Triomphe, de la Sanofi Pasteur, care își propune - dacă totul va merge bine la testele pe om - să producă 1 miliard de doze până în 2021.

Dintre acestea, 300 de milioane sunt destinate Europei și o mare parte vor fi produse la Anagni. Distribuirea vaccinului după aprobarea Agenției UE ar putea începe la jumătatea anului 2021.

Astfel, Italia se confirmă a fi o țară importantă în cursa pentru cel mai râvnit vaccin, putând să se bazeze pe o puternică tradiție a producţiei farmaceutice care, nu întâmplător, o face să fie prima țară producătoare de medicamente din Europa.

La aceasta se adaugă faptul că în următoarele săptămâni, ar putea începe producția a 400 de milioane de doze de vaccin ale companiei AstraZeneca în colaborare cu Oxford University la compania de biotehnologie Catalent.

Acest mic oraș de 20.000 de locuitori, care a dat patru papi, „va naște”, de asemenea, milioane de doze din cele mai promițătoare două vaccinuri candidate.

În timp ce, la nord de Roma, la Castel Romano, compania de biotehnologie Reitehera împreună cu Institutul Spallanzani lucrează la un vaccin Made in Italy, care a ajuns la primele teste pe om.

Anunțul Sanofi a fost transmis joi, 1 octombrie, de gigantul farmaceutic de la sediul fabricii sale de lângă Roma, în prezența ministrului Sănătății, Roberto Speranza. „Această fabrică face parte din Grupul Sanofi de 47 de ani și este un centru european de excelență pentru producția de produse farmaceutice injectabile sterile”, subliniază Cattani, care amintește cum aici „există o lungă experiență în producerea de vaccinuri și, de asemenea, în domeniul de reglementare” și că pentru Covid-19 vom folosi „o tehnologie bazată pe proteină ​​recombinantă, care este deja utilizată cu succes pentru producerea unora dintre vaccinurile noastre gripale: această alegere, împreună cu utilizarea unui adjuvant de la partenerul nostru GSK, ne permite să țintim spre o producție globală, în toate fabricile noastre de producție, de un miliard de doze în 2021”

O operațiune în care Anagni va avea „un rol cheie împreună cu alte două fabrici din Europa”.

Vaccinul Sanofi se află în prezent în fazele 1 și 2 ale experimentării: care prevăd, pe lângă testele de siguranță, și primele teste de eficacitate pe grupuri mari de voluntari.

Dar se pregătește să intre în faza testării mai ample, cea finală înainte de aprobarea definitivă: „Prevedem să trecem la faza a treia până în decembrie a acestui an”, spune Triomphe, vicepreședintele Sanofi Pasteur.

„Avem mari speranțe, deoarece datele noastre preclinice au arătat un bun profil de eficacitate și imunogenitate”. Dacă totul va merge fără probleme, autorizația EMA „s-ar acorda în mai-iunie 2021 și imediat după aceea dozele vor fi disponibile pentru țările europene”, concluzionează Triomphe.

Sursa: Rador

Traducerea: Traducerea: Rodezia Costea și Oana Avram.