Japonia: Situaţia la Fukushima este, în sfârşit, sub control
- Ana Zid ărescu
- 16 decembrie 2011, 19:08
Autorităţile japoneze au anunţat că au reuşit să stabilizeze situaţia centralei atomice de la Fukushima, foarte grav afectată de cutremurul şi de tsunami-ul din martie 2011.
Premierul Yoshihiko Noda a declarat, conform BBC, că, "din acest moment, Japonia a trecut de la faza de stabilizare, la cea de dezafectare a reactoarelor". Cu toate acestea, autorităţile spun că vor trece decenii până când zona va mai fi sigură.
În urma dezastrului care a lovit Japonia în primăvara acestui an, centrala nucleară de la Fukushima a avut scurgeri puternice de radiaţii, situaţie care a condus la evacuare a 160.000 de persoane. Zona calamitată se întinde pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.
Întrucât s-a recurs la apa de mare pentru a răci reactoarele, apa reziduală, radioactivă, a fost deversată înapoi în mare, ceea ce a continuat lanţul de contaminare. Ultima scurgere de apă radioactivă de la Fukushima a avut loc pe 5 decembrie. Apa s-a deversat parţial în Oceanul Pacific.
"Bătălia nu s-a încheiat"
Odată încheiată faza de accident, guvernul japonez trebuie să ţină sub control situaţia şi să pună la punct o strategie de dezafectare a reactoarelor. În acest sens, premierul a precizat că "guvernul va face tot posibilul pentru ca, în etapa următoare, reactoarele să fie dezafectate în cele mai sigure condiţii".
"Bătălia nu s-a încheiat", a mai spus Noda, adăugând că următoarea fază va fi destinată operaţiunilor de curăţare, inclusiv de decontaminare a zonei. Odată ce reactoarele au fost stabilizate, autorităţile au mai precizat că vor reveni şi asupra zonei evacuate, ceea ce înseamnă că, dacă se restrânge, mii de japonezi vor putea reveni la casele lor.
Catrastofa nucleară de la Fukushima Daiichi a fost a doua ca gravitate, după cea de la Cernobîl, din 1986. CITIŢI ŞI:
- Directorul centralei de la Fukushima e bolnav şi demisionează
- Cei 160.000 de japonezi evacuaţi de la Fukushima încă mai aşteaptă despăgubirile