Autoritățile sud-coreene și japoneze bănuiesc că racheta balistică lansată în mare, în largul coastei de est a Japoniei, a fost o acțiune a Coreei de Nord.
Afirmația a venit prima dată de la paza de coastă japoneză, care a spus că ar putea fi o rachetă balistică lansată, deși încă nu a fost dată nicio confirmare. Presupusul incident vine după știrea că Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea națională a statului totalitar, în ciuda impactului negativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei.
Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishia, le-a spus reporterilor că, Coreea de Nord a lansat „în mod repetat” rachete începând „de anul trecut”, pe care premierul le-a numit o acțiune „foarte regretabilă”, potrivit Uniland.
Nu a fost confirmat de autorități ceea ce a fost lansat, iar gărzile de coastă din Japonia nu au putut oferi mai multe detalii decât presupunerea că ar putea fi o rachetă balistică. „Armata noastră își menține poziția pentru o posibilă nouă lansare, în timp ce monitorizează îndeaproape situația în strânsă cooperare cu Statele Unite”, au declarat șefii de stat major sud-coreeni într-o declarație pentru The Guardian.
Supoziția pazei de coastă japoneză
Ankit Panda de la Programul de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace a declarat pentru BBC News: „Nu există nicio modalitate de a evalua dacă aceasta ar fi putut fi o rachetă cu rază lungă de acțiune zburată pe o traiectorie scurtă”. Nobuo Kishi, ministrul japonez al apărării, a declarat că racheta a zburat aproximativ 500 km, deși experții spun că nu există nicio modalitate de a confirma acest lucru.
Acuzațiile conform cărora Coreea de Nord a lansat o rachetă urmează știrea că țara a fost interzisă să testeze orice rachete balistice de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. În plus, Coreea de Nord însăși a suspendat orice testare de arme nucleare sau rachete balistice intercontinentale, ultimul proces având loc în 2017.
SUA vrea un dialog cu Coreea de Nord
Cu toate acestea, în octombrie, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică la o rază mică de acțiune și de atunci a continuat să le testeze. Anul trecut, Coreea de Nord și-a continuat programul de arme, testând o nouă rachetă hipersonică.
O uvertură diplomatică, care a fost prezentată după ultimul test al unei bombe nucleare sau în 2017, a fost reținută între Coreea de Nord, Statele Unite și Coreea de Sud. În timp ce Kim Jong-un a inițiat pentru prima dată negocierile, în ultimul său discurs el nu a oferit niciun indiciu dacă acestea vor fi reluate.
Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a sperat să ajungă la o rezoluție până în luna mai, când se încheie mandatul său, însă acum este incert cât de probabil este să se întâmple asta. „Nu ar trebui să renunțăm la speranța dialogului pentru a depăși această situație. Dacă ambele părți ale Coreei lucrează împreună, pacea va fi atinsă într-o zi”, a spus Moon recent. SUA încă speră să deschidă un dialog cu Coreea de Nord, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.