Japonia face un pas spre renașterea industriei nucleare
- Simona Stupar
- 12 august 2015, 00:00
Patru ani și jumătate, după dezastrul de la Fukushima, Japonia a dezbătut problema abandonării energiei nucleare. A ales, în final, economia, în detrimentul siguranței
Tehnologia nucleară este esențială pentru economie, au anunțat autoritățile nipone, justificând astfel hotărârea de a redeschide primul dintre cele 48 de reactoare nucleare închise, după distrugerea centralei de la Fukushima, în urma unui puternic tsunami. În martie 2011, au murit 16.000 de oameni și alți 2.500 sunt încă dați dispăruți, deși niciunul dintre aceste decese nu a fost legat direct de dezastrul nuclear, ci de cutremur și de valul tsunami declanșat.
Pro și contra energiei nucleare
Executivul de la Tokyo a făcut, ieri, un pas decisiv către revitalizarea industriei nucleare, punând punct perioadei de „înghețare” a utilizării puterii atomice. Reactorul de la Sendai, din prefectura Kagoshima, a fost primul care a reînceput să funcționeze, după ce adoptarea unor noi reglementări de securitate. Cele mai multe dintre cele 48 de reactoare nucleare comerciale au fost închise imediat după Fukushima, iar restul doi ani mai târziu.
Premierul Shinzo Abe a declarat că economia țării depinde de energia nucleară, mai ieftină decât alte tipuri de energie. Japonia are puține resurse interne de energie și importă toți combustibilii pe care-i folosește pentru fabrici și consumatori casnici. Prețurile la electricitate s-au mărit cu peste 20%, din 2011, iar emisiile de gaze de seră au crescut foarte mult.
Majoritatea japonezilor se pronunță în favoarea închiderii permanente a reactoarelor. Circa 200 de persoane, printre care și un fost prim-ministru, au protestat în fața centralei de la Sendai. Un alt grup a manifestat în fața reședinței premierului, la Tokyo.
Jumătate dintre cele 48 de unități nucleare din țară au solicitat certificate de siguranță, dar până acum doar cinci, inclusiv cea de la Sendai, au obținut aprobările.
Premierul spune că uzina a trecut cu brio cele mai dure teste de siguranță din lume fiind cheltuite mai mult de 100 de milioane de dolari pentru sistemele de securitate. „Dezastrul de la Fukushima a arătat că energia nucleară sigură și ieftină este un mit, ea dovedindu- se scumpă și periculoasă”, a spus fostul premier Kan.