Evenimentul Zilei > International > Japonezii, în număr mare la urne, prin vânt și ploi torențiale. Cine câștigă alegerile
Japonezii, în număr mare la urne, prin vânt și ploi torențiale. Cine câștigă alegerile

Japonezii, în număr mare la urne, prin vânt și ploi torențiale. Cine câștigă alegerile

Partidul conservator de guvernământ din Japonia este pe cale să obțină o nouă victorie, în alegerile anticipate de azi, conform unor exit-poll-uri publicate de presa internațională, ceea ce înseamnă că premierul Shinzo Abe va putea revizui Constituția țării.

Mai mult de 100 de milioane de japonezi au mers prin furtuni și ploi torențiale provocate de un taifun, pentru a vota din cei 1.200 de candidați pe cei care să ocupe 465 de locuri în Camera inferioară a Parlamentului.

La scurt timp după închiderea urnelor, la ora locală 20.00, partidul de guvernământ Liberal Democratic (LDP) pare să câștige o majoritate confortabilă, conform sondajelor de la ieșirea de la urne, publicate de televiziunea de stat NHK și de postul tv TBS, urmând să aibă o „super-majoritate” împreună cu partidul partener de coaliție, de circa 311 locuri, scriu  The Telegraph și BBC.

O astfel de victorie ar fi un sprijin extraordinar pentru Abe, care a venit la putere în 2012, promițând să întărească apărarea Japoniei și să dezvolte economia, prin politicile sale numite „Abenomics”.

După mai multe săptămâni turbulente în politica japoneză, Abe a decis convocarea de alegeri anticipate și a promis să demisioneze dacă partiduln  nu obține majoritatea voturilor.

Conform exit-poll-urilor, Abe va deveni cel mai longeviv premier japonez de după Al Doilea Război Mondial. El a adoptat o politică mai fermă împotriva Coreei de Nord și să continue eforturile de a revitaliza economia care stagnează.

Victoria sa îl va încuraja să continue demersul de a schimba Constituția, în special prin redefinirea rolului forțelor de autoapărare, în articolul 9, pe care vrea să-l implementeze până în 2020.

Partidul Speranţei, creat recent şi condus de carismatica guvernatoare a capitalei Tokyo, Yuriko Koike, ar urma să obţină 50 de locuri, potrivit TBS. Adică mai puţin decât cealaltă principală formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat Constituţional, care ar câştiga 58 de locuri.

Împăratul abdică

Împăratul Japoniei, Akihito, în vârstă în prezent de 83 de ani, va abdica la 31 martie 2019, afirmă vineri cotidianul Asahi Shimbun, citând surse guvernamentale, aceasta fiind pentru prima oară când un împărat ar abdica în Japonia în ultimii peste 200 de ani, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Potrivit ziarului, premierul Shinzo Abe urmează să aibă întâlniri cu oficiali şi reprezentanţi ai Casei imperiale în noiembrie înainte de a anunţa oficial data abdicării.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Casei imperiale nipone a declarat vineri că „nimic nu a fost încă decis" cu privire la data abdicării împăratului.

Akihito a produs un şoc anul trecut când şi-a exprimat dorinţa de a se retrage, după ce s-a aflat peste trei decenii pe tronul Japoniei, invocând vârsta sa înaintată şi probleme de sănătate.