Japonezii, în pericol de extincţie

Japonezii, în pericol de extincţie

În următorii 50 de ani, populaţia Japoniei se va diminua cu o treime. De vină pentru această situaţie este rata tot mai scăzută a natalităţii. Astfel, în 2060 vor fi cu 32,3% mai puţini japonezi decât astăzi, iar persoanele de peste 65 de ani vor reprezenta peste 40% din populaţie.

Prognoza îngrijoritoare a fost anunţată, astăzi, de Institutul Naţional de Asistenţă Socială şi probleme demografice. Conform estimărilor, în anul 2060, din cei 128,06 milioane de japonezi, înregistraţi la recensământul din 2010, vor mai rămâne 86,74 de milioane. Scăderea sub pragul de 100 de milioane de locuitori se va produce în anul 2048.

Numărul de copii cu vârsta mai mică de 14 ani se va înjumătăţi. De vină pentru această situaţie este o rată a fecundităţii la femei, după cum o denumesc cei de la Institutul Naţional de Asistenţă Socială, de 1,35 de copii/femeie. Este o cifră inferioară faţă ceea ce Japonia ar avea nevoie pentru a aduce o "regenerare" a generaţiilor (2,1 copii/femeie.) În cifre, micuţii japonezi cu vârsta între 0 şi 14 ani va ajunge de la 16,84 de milioane (12,7 din populaţia totală), la 7,91 de milioane (9,1% din totalul japonezilor).

Şi numărul japonezilor cu vârsta între 15 şi 64 de ani se va diminua considerabil, de la 81,73 de milioane, la 44,18 milioane.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, numărul celor care au peste 65 de ani va creşte, tendinţa producând îngrijorare în rândul specialiştilor din această ţară care depinde de un sistem social elaborat.  În fiecare an, numărul celor care au peste 65 de ani va creşte constant şi, de la 23% din totalul populaţiei, va ocupa 39,9% din totalul populaţiei, în anul 2060. Instituţia care a elaborat studiul a mai precizat că speranţa de viaţă în rândul bărbaţilor va creşte de la 79,64 de ani (în 2010), la 90,93 de ani în 2060. În ceea ce le priveşte pe femei, ele vor trăi cu aproape patru ani mai mult (de la 86,39 de ani, la 90,93 de ani). Scăderea natalităţii şi creştere speranţei de viaţă va pune o presiune foarte mare pe populaţia activă. Sistemul social va fi, astfel, ameninţat, întrucât nu vor mai fi tineri care să susţină, prin contribuţiile sociale, pensionarii din ce în ce mai numeroşi.

Între timp, guvernul de centru-stânga pledează pentru o creştere semnificativă a taxei de consum, pentru a susţine planul de rambursare care să susţină programul de îngrijire al persoanele bătrâne. Dar, în acelaşi timp, este criticat pentru că nu se ţine de promisiunile mai vechi, de a îmcuraja natalitate. Multe cupluri reununţa să mai facă copii, având în vedere costul extrem de ridicat al educaţiei, a lipsei de infrastructuri şi a situaţiei economice. CITIŢI ŞI:

  • În ce an se va naşte ultima româncă?