Jandarmii i-au bătut și gazat, protestatarii au aruncat în ei cu pungi cu urină și pietre. Începe procesul

Jandarmii i-au bătut și gazat, protestatarii au aruncat în ei cu pungi cu urină și pietre. Începe procesul

În data de 10.08.2018, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti, au avut loc incidente violente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane. Aseară, circa 100 de persoane s-au adunat în Piață, cerând începerea urgentă a procesului. Procurorul a trimis dosarul la instanță, iar în rechizitoriu sunt consemnate faptele.

În actul de acuzare al procurorului, care a ajuns la Tribunalul Militar București, se arată că au fost trimiși în judecată 16 ofițeri, subofițeri și persoane din conducerea Jandarmeriei Române în Dosarul „10 august”. Dintre aceștia, trei ofițeri superiori care au deținut comanda operativă sunt acuzați că „și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu”. Procurorul a stabilit că cei trei le-au ordonat jandarmilor să intervină în forță pentru ca mulțimea de protestatari să fie dispersată.

Coloneii Cazan Laurențiu Valentin, comandant al acțiunii, Cucoș Gheorghe Sebastian și Sindilie Ionuț Cătălin, toți trecuți în rezervă la acest moment, sunt inculpați pentru „intervenția în forță asupra întregii mase de protestatari prezente în Piața Victoriei în vederea dispersării acestora (aproximativ 30.000 persoane), intervenție pe care ulterior au și condus-o, îngrădindu-le libertatea de întrunire și dreptul la integritate fizică și psihică, drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”. Prin acțiunile lor, jandarmii au cauzat „unui număr de 433 de persoane suferințe fizice sau leziuni ce au necesitat între una și 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”.

De asemenea, șefilor Jandarmeriei li se impută că n-au dispus „măsurile necesare pentru imobilizarea şi îndepărtarea din zonă a persoanelor care săvârșeau fapte contrare legii”, și n-au avut „aprobarea ori dispoziţia scrisă a prefectului”.

Încă de la început, în rechizitoriu se consemnează că în Piața Victoriei, în 10 august 2018, „au acţionat un număr de peste o mie de persoane care se manifestau violent atât la adresa forţelor de ordine cât şi la adresa participanţilor paşnici, încercând forţarea cordonului de jandarmi. La ora 23:11, conform Jurnalului Acţiunilor Operative, a avut loc intervenţia jandarmeriei pentru izolarea şi dispersarea demonstranţilor violenţi. Acţiunea s-a prelungit până în data de 11.08.2018 în jurul orelor 03:00. Cu ocazia intervenţiei au fost rănite mai multe persoane din rândul demonstranţilor şi al forţelor de ordine”.

De ce fapte sunt acuzați jandarmii

În materialul trimis instanței de procurorii militari sunt citate rapoartele de acțiune întocmite de jandarmi după încheierea misiunii, în care sunt menționate violenţele exercitate asupra lor de către o parte din participanţii la protest:

Jandarmii care au fost identificați de procurori că au lovit, bătut cu bastoanele sau au exercitat alte violențe nejustificate asupra manifestanților sunt acuzați că:

-Au bătut oameni care doar au vociferat sau au intervenit ca alti manifestanți să nu mai fie loviți.

- Un colonel „a lovit în mod abuziv și nejustificat partea civilă D.C.M în zona feței cu porta vocea din dotare, agresiune ce a cauzat părții civile suferințe fizice”.

- Un protestant a fost bătut de un lt. colonel. Jandarmul „a l-a lovit în zona mâinilor, în mod nejustificat, cu bastonul de cauciuc din dotare, agresiune ce a cauzat părții civile leziuni ce au necesitat între 4 și 5 patru-cinci) zile de îngrijiri medicale”.

-Mai mulți ofițeri au ordonat, au tolerat sau nu au intervenit în acțiunile jandarmilor din subordine care au lovit abuziv protestatarii.

-Un plutonier adj. „a utilizat în mod abuziv și nejustificat dispozitivele din dotare conținând substanțe iritant-lacrimogene asupra părții civile R.G., în condițiile în care situația din teren nu impunea acest lucru”.

-Doi bărbați, aflați într-un taxi, au fost loviți cu pumnii, picioarele și bastoanele de cauciuc din dotare cauzându-le astfel leziuni ce au necesitat mai multe zile de îngrijiri. Unul dintre ei are act medical în care legistul consemnează că are nevoie de 45-50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

-Jandarmii au urcat cu forța în dubă protestatari și i-au bătut cu bastoanele. De asemenea, au bruscat o jurnalistă, foto-reporter, care făcea fotografii în momentul ciocnirii dintre jandarmi și protestatari.

-S-au folosit grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, pulverizatoare de capacitate mărită și cartușe calibru 38 mm. și 40 mm. cu efect iritant lacrimogen. O parte din această muniție a fost utilizată în mod necorespunzător.

Când au debutat ciocnirile între jandarmi și protestatari

Conform rechizitoriului, în Piața Victoriei au acționat trupe de jandarmi din București, Bacău și din Craiova. Agresiunile între cele două tabere au debutat la ora 20.00, după cum consemnează procurorul de caz.

„În jurul orei 20:00, a fost constituită o rezervă de intervenţie pe trotuarul din faţa Guvernului României, formată din efective aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, reţinându-se intenţia participanţilor de a forţa dispozitivul cu scopul de a pătrunde în interiorul Curţii Guvernului. De asemenea, s-a relaţionat cu reprezentanţii METROREX pentru închiderea staţiilor de metrou din zonă”. Violențele au culminat cu intervenția jandarmilor de după ora 23.00.

Procurorul a consemnat ce au făcut protestatarii provocatori

În rechizitoriu există și derularea faptelor comise de către un grup mare de persoane, fapte menite să-i provoace pe jandarmii aflați în dispozitiv:

- ora 16.00 un grup de aproximativ 100 protestatari aflat în deplasare dinspre Piaţa Universităţii, în momentul ajungerii în Piaţa Victoriei, s-a oprit pe carosabil (pe prelungirea Şos. Kiseleff, în faţa muzeului Antipa - zonă stabilită pentru travers), refuzând intrarea în alveola centrală. Traficul rutier pe artera menţionată, a fost îngreunat; Totodată, persoanele aflate în alveolă au forţat dispozitivul constituit la limita alveolei înspre Muzeul Antipa, li s-au alăturat, iar masa compactă (aproximativ 700 de persoane,) a părăsit in totalitate zona delimitată, începând deplasarea către Şos. Kiseleff. Ulterior, aceştia s-au deplasat către intrarea în curtea Guvernului, partea dinspre Str. Paris cu intenţia vădită de a pătrunde în obiectiv

- În jurul orelor 16.25 o parte dintre manifestanţi au aruncat cu pietre şi sticle de apă, asupra dispozitivului de jandarmi. Efectivele de jandarmerie au desfăşurat activităţi de îndrumare a participanţilor către zona alveolei centrale, fără a folosi forţa, fiind transmise permanent, mesaje privind manifestarea în mod paşnic şi civilizat, astfel încât adunarea publică să se desfăşoare în limitele legii. Prin activităţi continue de dialog, masa de manifestanţi care se afla pe Bd. Aviatorilor, la limita trotuarului obiectivului, a fost direcţionată, progresiv, către zona alveolei centrale, în jurul orei 17.00 (...)

- Ora 16.57 se aruncau cu pietre în zona de acţiune a efectivelor Batalionului 3 Jandarmi Ordine publică - centrul alveolei din faţa Guvernului

- Ora 17:11 un ofițer a fost rănit și transportat la spital

- Ora 18:11 se aruncau cu pungi de alcool și urină înspre dispozitiv

- Ora 18.44 presiuni asupra dispozitivului de blocare din faţa Guvernului, se aruncau cu garduri metalice şi balize înspre cordon. Un jandarm a fost lovit şi preluat de S.M.U.R.D

protest, 10 august, Guvern, jandarmi, Piața Victoriei

Protest 10 august în Piața Victoriei / Sursă foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

- Ora 19:13 se exercitau violențe asupra forțelor de ordine în zona dispozitivului constituit spre bd. Iancu de Hunedoara

- Ora 19.54 violenţele asupra dispozitivului constituit spre Iancu de Hunedoara au fost reluate, un jandarm a fost rănit

- În jurul orei 20.00, a fost constituită o rezervă de intervenţie pe trotuarul din faţa Guvernului având în vedere intenţiile participanţilor de a forţa dispozitivul cu scopul de a pătrunde în interiorul Curţii Guvernului; în jurul orei 20.30 dispozitivul realizat la limita contactului cu protestatarii, a fost forţat, au fost desfăcute gardurile de protecţie, s-a aruncat asupra jandarmilor cu obiecte contondente. Se impune a fi făcută precizarea că persoanele care se manifestau violent se aflau în spatele manifestanţilor aflaţi în apropierea cordonului de ordine

- Ora 20:10 persoane aruncau cu pietre, sticle și pungi cu urină către jandarmi în zona blocului BRD

- Ora 20:30 elementele cu a doua specialitate (n.r. adică agenți infiltrați) au semnalat persoane care spărgeau pavajul și bordurile din zona Piața Victoriei pentru a arunca cu acestea înspre forțele de ordine

- Ora 21:50 un jandarm a fost rănit la cap cu un grătar metalic aruncat de protestatari din adâncime de pe direcția bd. Lascăr Catargiu, iar la ora 22:00, un alt jandarm a fost lovit la piciorul drept, în zona coapsei, cu o bordură; ambii au fost conduși la Spitalul Floreasca pentru acordare îngrijiri medicale...”

O femeie și un bărbat, ambii polițiști, au fost prinși în mulțime „fiind exercitate acte de violență asupra lor”

- „...totodată, având în vedere presiunea exercitată asupra dispozitivului (o parte dintre protestatari au tras în mulțime garduri de protecție – partea dinspre Iancu de Hunedoara aruncând cu ele în forțele de ordine), s-a dispus folosirea substanțelor iritant lacrimogene, punctual, fiind vizate persoanele care se manifestau violent cu scopul de a fi îndepărtate din zonă și de a interzice pătrunderea acestora în sediul Guvernului. În același timp, a fost dispusă măsura direcționării unor autospeciale cu mijloace de amplificare sonoră în spatele cordonului de ordine din fața obiectivului pentru efectuarea recomandărilor și îndemnului la manifestare în mod pașnic...Având în atenție actele de tulburare a ordinii publice înregistrate în zona Piața Victoriei s-a relaționat cu reprezentanții Metrorex pentru deschiderea stațiilor de metrou din zonă, în scopul facilitării defluirii persoanelor din Piață ( acestea au fost închise la ora 20:08 și redeschise la ora 21:15)

- Ora 21:55 s-a dispus efectuarea somațiilor legale pentru ultima dată

- Ora 22:14 un apel prin intermediul numărului unic de urgență au fost semnalate acte de violență și vandalism în zona muzeului Antipa. S-a dispus prin Punctul de comandă înaintat mobil direcționarea unor efective în zonă din cadrul Batalionului 6 Jandarmi

- Ora 22:50 efectivele Batalionului 2 (84 jandarmi) au fost direcționate în zona magazinului Springtime pentru a acționa în sprijinul efectivelor de poliție care acționau în zonă în urma unui apel 112 care semnala vandalizarea magazinului sus menționat. Pe timpul deplasării către zona menționată ultimul binom din dispozitiv (n.r. o femeie și un bărbat, ambi polițiști) a fost prins în mulțime fiind exercitate acte de violență asupra lor. Pe timpul agresiunii, unul dintre participanți i-a sustras pistolul Carpați și încărcătorul cu 6 cartușe cal. 7,65 mm

Ne puteți urmări și pe Google News