„Jack Vindecătorul”, medicul de la țară care strânge bani pentru medicamentele pacienților
- Sergiu Rusu
- 2 august 2014, 00:00
Doctorul Florin Haidamac din Șerbăuți refuză să se lase înghițit de sistemul absurd și impotent: el reușește să mobilizeze energii uriașe pentru a aduna sumele necesare pentru salvarea bolnavilor.
E medic la țară. De 14 ani, în comuna suceveană Şerbăuți. „La Şerbăuți este o altă lume. Acolo oamenii au pensii de 300-350 de lei şi dilema lor este dacă luna asta iau mâncare sau medicamente”, îşi începe povestea doctorul. Numele lui este Florin Haidamac şi o spune franc: „Reformă! Asta- i reformă? Îmi bag ... în reforma lor”.
Este un rebel printre medicii din județ, amendat constant de Casa de Asigurări de Sănătate pentru că nu respectă întocmai regulamentele stabilite. Pacienții, însă, îl iubesc, iar pentru el asta e cel mai important: „Mă duc la pacient acasă şi-l văd paralizat, în pat. Îl cunosc, de 14 ani sunt medic la Şerbăuți, ştiu că a avut un atac vascular cerebral. După capul lor (cei de la CAS -n.r.), trebuie să-l trimit la neurolog şi ăla să-i recomande medicamentul, ca să-i pot da rețetă compensată. Dacă nu, trebuie să plătească medicamentul. Două milioane jumătate costă. El are pensie 3 milioane. Normal că îi dau compensat și normal că ăștia îmi impută rețeta! Boule, dar eu nu-l văd că-i paralizat?! Unde să-l trimit pe nenorocit la Suceava?”, se aprinde doctorul.
E un medic atipic. Tânăr, dezinvolt şi ataşat de meseria şi de pacienții săi, sătenii din Şerbăuți. Pe care îi mai apostrofează din când în când: „Mai rag la câte o tută de mamă când vine cu copilul plin de râie sau când îi dă la copil de 6 luni mici și sarmale. Proasto, vrei să-l omori?, rag la ea. Îi era poftă, îmi spune. Ce să-i fac? Auzi, la 6 luni copilului îi era poftă de sarmale. La 20 de km de oraș e altă lume. E Evul Mediu. E apostolat, dar îmi place. Şi îmi permit să fixez regulile jocului pentru că sunt bun. Ştiu ce fac, îmi iubesc meseria”. Zâmbește când vine vorba de șpăgi: o cola, cornuri sau câte o plăcintă coaptă în casă.
„Carte pentru medicamente”
Recent, Florin Haidamac a demarat un proiect prin care încearcă să strângă bani pentru a le cumpăra pacienților lui nevoiaşi medicamente.
“M-am săturat să văd copii bolnavi pentru că părinții nu-şi permit medicamente eficiente şi, normal, scumpe. M-am săturat să fac compromisuri. Prin specificul meseriei mele sunt foarte aproape de bolnavi. Ştiu cum trăiesc, ştiu dacă au sau nu ce mânca, le ştiu istoricul, le ştiu toate problemele. Și de asta, de fiecare dată când dau un tratament am în vedere și costul acestuia. Degeaba scriu o rețetă de 50 de euro dacă pacientul nu o poate cumpăra. Şi atunci încerc să combin cumva eficiența cu costul scăzut. Şi nu-mi iese de fiecare dată”, scrie doctorul Haidamac pe „Blogul Vindecătorului” (http://haidamacflorin. files.wordpress.com), care a adunat deja aproximativ 30.000 de cititori lunar.
Florin Haidamac e și scriitor. Are mai multe cărți tipărite și lucrări, în mare parte SF, apărute în publicații de specialitate.
Proiectului său i-a spus „Carte pentru medicamente” şi, tocmai pentru că e scriitor, s-a gândit la acest troc: carte în schimbul donațiilor pentru medicamentele pacienților săi. Cei care vor dona 100 de lei (30 de euro pentru diasporă, pentru că taxele poștale sunt mai mari) vor primi una dintre cărțile lui, cu dedicație, iar pentru donații speciale „veți avea dreptul să îmi cereți să scriu doar pentru voi o povestire sau un articol pe orice temă doriți, iar pentru donații excepționale sunt dispus să scriu o carte doar pentru cel care o face”.
Încearcă să o salveze pe Rebeca, o fetiță care are nevoie de operație pe cord
De câteva zile, doctorul Florin Haidamac a demarat o nouă campanie, încercând să o ajute pe Rebeca, o fetiță de doi ani, din Şerbăuți, care are neaparat nevoie de o intervenție chirurgicală la inimă, costurile operației fiind de 10.000 de euro. Iar operația a fost programată deja pentru luna viitoare, pe data de 15 septembrie, la clinica ARES-Centru de excelență în Cardiologie, din Bucureşti
„Ce dracului de stat e ăsta, dai ajutoare sociale și tot felul de drepturi la niște trântori și nu-ți permiți să-ți operezi copiii? Mi-am propus să strâng măcar 5.000 de euro ca să salvăm fetița asta şi o să reuşesc. În două zile am strâns 1.000 de euro”, spune doctorul, apelând la cititorii săi de pe blog.
Părinții Rebecăi au plecat în Germania, să muncească pentru a aduna şi ei cât pot, în încercarea disperată de a-i salva viața micuței.
„Această fetiță trebuie operată pentru a trăi. A mai avut un frățior. Acesta a murit la scurt timp de la naștere, tot din cauza unei malformații cardiace. Ea este mai norocoasă. A supraviețuit doi ani. De noi depinde dacă aceştia vor fi singurii ei doi ani pe lumea asta. Personal, nu vreau să asist impasibil la agonia ei”, completează medicul.
„Statului român nu-i pasă de copiii lui”
Astăzi, va lansa în municipiul Suceava o nouă carte semnată Florin Haidamac: „Jack Vindecătorul”, iar banii pe care îi va strânge din vânzări îi va dona pentru operația Rebecăi.
„Statului român nu-i pasă de copiii lui. Mie îmi pasă. Nu sunt mândru că fac parte dintr- un asemenea sistem bolnav, sărac şi indiferent în fața suferinței copiilor. Dar sunt al naibii de mândru pentru că am reușit să strâng alături de mine, în această campanie, câțiva oameni care s-au hotărât să spună NU morții acestui copil”, mai spune doctorul, sperând că va reuşi să strângă fondurile necesare pentru operația Rebecăi.
Cei care vor să se alăture demersului doctorului Haidamac vor găsi pe blogul acestuia toate detaliile acțiunilor umanitare sau pot să-l contacteze la adresa de e-mail: cilsuceava@gmail. com.