Jacheta celebrului astronaut, acum în vârstă de 92 de ani, a fost purtată în timpul misiunii Apollo 11 pe suprafaţa Lunii, în 1969. Ea a fost vândută la licitaţie pentru o sumă record de aproape 2,8 milioane de dolari.
Buzz Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, este singurul membru al echipajului de trei oameni rămas în viață. Misiunea Apollo 11 pe Lună a scris istorie. Jacheta vândută de Sotheby' a devenit cel mai valoros artefact spaţial american vândut vreodată la licitaţie, relatează BBC.
„Îmbrăcămintea excepţional de rară a fost urmărită de mai mulţi ofertanţi timp de aproape zece minute înainte de a fi vândută unui ofertant la telefon", precizează casa de licitaţii într-un comunicat.
Material rezintent la foc
Jacheta care a fost vândută cu suma de 2.772.500 de dolari are ecusonul lui Aldrin pe piept, deasupra emblemei misiunii Apollo 11 şi steagul american pe umărul drept. Aceasta a fost confecţionată dintr-un material rezistent la foc. Astronautul a purtat jacheta o mare parte a călătoriei sale de şase zile în spaţiu.
Jacheta a fost doar dintre cele 69 de bunuri personale pe care Aldrin a decis să le scoată la vânzare. Printre acestea se numără un întrerupător rupt şi pixul pe care îl folosea pentru a repara întrerupătorul să nu rămână blocat pe Lună. Buzz Aldrin şi Neil Armstrong sunt primii oameni care au ajuns pe Lună, în 1969, potrivit adevarul.ro.
Imagine de colecție
În urmă cu câteva luni, mai multe fotografii originale realizate de NASA din misiunile Apollo au fost vândute pentru un total de 1,16 milioane de coroane daneze (171.831 dolari americani) la o licitaţie organizată la Copenhaga, informează Reuters.
Printre fotografiile scoase la licitație se afla și faimosul moment în care Buzz Aldrin a păşit pe Lună în timpul primei aselenizări cu echipaj uman, din iulie 1969. Imaginea a fost adjudecată pentru 52.000 de coroane (7.700 de dolari americani).
Fotografia cu Buzz Aldrin în costum complet de astronaut şi Neil Armstrong, care a făcut fotografia şi poate fi văzut reflectat în viziera lui Aldrin, a fost prezentată pe coperta revistelor National Geographic şi Life în 1969.
Casa de licitaţii a indicat că vânzătorul este o persoană străină care are relaţii cu Danemarca, însă nu a dezvăluit identitatea acestuia sau pe cea a cumpărătorilor.