Izvorul Tămăduirii. Maica Domnului țâșnește viață – Calendar Creștin Ortodox: 24 aprilie

Izvorul Tămăduirii. Maica Domnului țâșnește viață – Calendar Creștin Ortodox: 24 aprilie

În vinerea din Săptămâna Luminată, crestinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, care nu este altcineva decât Maica Domnului.

Această sărbătoare evocă una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare (457 - 474) a întâlnit într-o pădure un orbc are i-a cerut apă. Îndrumat de Maica Domnului, Leon a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea, iar acesta s-a vindecat de orbire.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns impărat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe alte minuni.  Mai târziu, în secolul al VI-lea, împăratul Justinian, care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor.

Ca semn de mulţumire a construit o biserică mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453, când au cucerit Constantinopolul.

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Credincioşii care merg la Istanbul se pot închina în Biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există până astăzi izvorul cu apă tămăduitoare de odinioară.

În decursul veacurilor, şi-au primit vindecare de la acest izvor numeroase personalităţi ale istoriei bizantine amintite în sinaxar: împăratul Leon Înţeleptul şi soţia sa, Teofana, Patriarhul Ştefan, fratele împăratului, Patriarhul Ioan al Ierusalimului, împăratul Roman Lecapenul şi mulţi credincioşi.

Datorită acestor vindecări miraculoase, în acest loc s-a născut sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care s-a răspândit în scurt timp în toată lumea ortodoxă.

În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârșește slujba de sfințire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.

Maica Domnului este slăvită ca izvor dătător de viață așa cum spune și condacul Acatistului Izvorului Tămăduirii:

„Pe fântâna cea pururea curgătoare şi de viaţă dătătoare, pe izvorul cel dumnezeiesc care izvorăşte apele darului, mai presus de cuvânt, cu un glas să-l lăudăm cei ce cerem lui dar, ca cel ce izvorăşte tămăduiri în toate zilele. Pentru aceasta, după datorie apropiindu-ne cu dragoste, să scoatem apă cu credinţă şi să zicem: rugămu-ne, rourează-ne cu darul tău, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Ceea ce eşti izvor de viaţă dătător!”

În țara noastră sunt mai multe izvoare ale căror ape sunt considerate vindecătoare: la Mănăstirea Ghighiu - în apropiere de Ploiești, la Mănăstirea Dervent - în județul Constanța, la Mănăstirea Horăicioarea - în județul Neamț, la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă - în județul Argeș și cel de la Biserica Greaca din Brăila.