Izolat, dar nu prea. Cum a reușit Viktor Orban să creeze a treia forța în Parlamentul European

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban, premier Ungaria

Sub conducerea premierului ungar Viktor Orban, un nou grup eurosceptic de extremă dreaptă, Patrioții pentru Europa, a devenit al treilea bloc ca mărime din Parlamentul European. Succesul inițiativei lui Orban este o realizare remarcabilă. Liderul maghiar a reușit să reorganizeze extrema dreaptă europeană în jurul propriei sale imagini și a partidului său Fidesz. Acesta din urmă a fost expulzat într-un con de umbră după ce a părăsit grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European în 2019.

Crearea grupului Patrioții demonstrează că Orban este mult mai puțin izolat decât se credea inițial. El este capabil să construiască o coaliție de aliați care împărtășesc obiectivul său strategic: crearea „unei Europe a statelor naționale". Aceasta sugerează că grupurile de extremă dreapta din UE sunt mai aliniate la această viziune decât oricând.  Acum reprezintă o provocare directă la adresa populismului mai pragmatic adoptat de prim-ministrul italian Giorgia Meloni.

Viktor Orban nu este izolat de către partidele din alte state

Orban și-a consolidat alianța cu Raliul Național din Franța, în ciuda eșecului său de a obține o majoritate în alegerile anticipate din țară. În mod similar, Partidul Libertății (PVV) olandez de extremă-dreapta al lui Geert Wilders a trecut la patrioți de la fostul grup de extremă-dreapta al Parlamentului - Identitate și Democrație. acest lucru s-a întâmplat după ce a câștigat alegerile olandeze de anul trecut. Ulterior, a intrat pentru prima dată într-un guvern de coaliție.

Cu toate acestea, această consolidare nu va schimba echilibrul de putere în Parlament. Este puțin probabil să afecteze în mod semnificativ elaborarea politicilor UE.

Partidele centriste pro-europene au păstrat o majoritate considerabilă la Bruxelles. Împreună cu Verzii, acestea au obținut cu ușurință suficiente voturi pentru a o numi din nou pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat, precum și pentru a-i susține prioritățile legislative ulterioare.

Astfel, patrioții vor rămâne în opoziție, cu o capacitate limitată de a influența procesul legislativ al UE. Dimensiunea grupului îi va permite mai multă finanțare, vizibilitate și proeminență în cadrul procedurilor parlamentare. Totuși, îi va fi refuzată orice reprezentare semnificativă în organismele parlamentare de conducere. Cu toate acestea, provocările pe termen mediu sunt mult mai îngrijorătoare.

După cum s-a menționat, Patrioții reprezintă o provocare directă pentru „a treia cale" a populismului constructiv al lui Meloni. Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) prezidat de aceasta nu va fuziona cu Patrioții. Iar cei doi membri principali ai acestuia, partidul Frații Italiei al lui Meloni și principalul partid de opoziție din Polonia, Lege și Justiție, au refuzat să se alăture lui Viktor Orban.

Meloni nu este de partea lui  Viktor Orban

Aceasta înseamnă că, deocamdată, Meloni va continua să se situeze între extrema dreaptă și instituțiile UE. Ea își opțiunile deschise. Parlamentarii săi prezintă acum ECR drept o punte între cele două tabere. Faptul că avansul Raliului Național a fost verificat în al doilea tur al alegerilor legislative franceze i-a oferit un motiv în plus să aștepte și să continue să colaboreze constructiv cu Bruxelles, Berlin și Paris pentru a promova prioritățile Italiei.

ECR pierde teren. Ambițiile sale de a deveni al treilea grup ca mărime în Parlament au fost anulate. În ciuda unei relații puternice cu Frații Italiei, partidul Vox din Spania a plecat pentru a se alătura Patrioților.

După ce a obținut sprijinul Verzilor, von der Leyen va fi acum mai puțin dependentă de liderul italian. Acest lucru explică parțial de ce s-a abținut (n.r. Giorgia Meloni) de la decizia Consiliului European de a-i acorda germanului un nou mandat. A fost o încercare de a-și reafirma importanța și de a stabili o anumită influență asupra lui von der Leyen în viitor.

Acest lucru se datorează faptului că, în timp, schimbările în raportul de forțe din Consiliu sunt susceptibile de a se dovedi mai consecvente.

În prezent, patrioții controlează un singur loc în Consiliu, cel al lui Viktor Orban. Ei au însă o influență indirectă asupra altor două locuri, în Țările de Jos și Italia. Aici, PVV și partidul de extremă-dreapta Liga sunt parteneri în coalițiile de guvernare ale țărilor respective. De asemenea, pot exercita astfel o anumită influență asupra guvernului.

Sunt așteptate schimbări după alegeri

Există probabilitatea ca numărul patrioților din Consiliu să crească în timp. Acest lucru se datorează alegerilor naționale ce sunt programate pentru lunile și anii următori. Sunt șanse mari de a se forma mai multe guverne de extremă-dreapta. De exemplu, în septembrie vor avea loc alegeri în Austria. Aici, Partidul Libertății de extremă dreapta conduce în sondaje. Alegeri vor fi și în Republica Cehă, în toamna anului viitor. Aici, Partidul naționalist Acțiunea cetățenilor nemulțumiți al fostului prim-ministru Andrej Babiš conduce detașat.

Astfel, în timp ce partidele de extremă dreapta vor continua să se lupte cu diviziunile interne privind politica, iar von der Leyen va fi în continuare capabilă să guverneze de la centru, rezultatul mai multor alegeri naționale ar putea oferi grupului mai multă reprezentare. Această evoluție ar risca să submineze coeziunea UE în domenii-cheie, în special bugetul UE, extinderea și politica externă - în special în ceea ce privește Ucraina.

Sprijinul pentru Ucraina

Printr-un amestec de lingușire și presiune financiară, UE a găsit până acum modalități de a evita veto-urile repetate ale lui Orban cu privire la Ucraina. Un grup mai mare și mai hotărât de guverne s-ar dovedi mult mai greu de stăpânit, conform POLITICO.

Totuși, aceasta nu este o concluzie sigură. Meloni și-a menținut sprijinul vocal pentru Kiev. Premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, nu și-a continuat criticile cu privire la ajutorul militar acordat Kievului. De asemenea, el nu și-a exercitat dreptul de veto. Același lucru este valabil și pentru PVV din Țările de Jos, care și-a moderat poziția după ce a fost de acord să mențină sprijinul Haga pentru Ucraina ca parte a unui guvern de coaliție de centru-dreapta.

Este posibil ca și alte partide de extremă dreapta favorabile Rusiei să fie cooptate în mod similar. Există un risc din ce în ce mai mare al compromiterii coeziunii europene. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie.