Izolarea și revoluția. „S-au băgat pui”. Vânătoare de mâncare pe străzile Havanei

Chiar dacă Cuba are un număr de infectări și decese cu mult, mult inferior țărilor dezvoltate, începând cu superputerea vecină, măsurile de izolare s-ar putea solda cu o catastrofă economică. „Internaționala” SARS-CoV-2 îi obligă acum pe cubanezi să iasă în tragice raiduri și că caute alimente.

Criza Covid-19 a agravat penuriile pe insula comunistă iar căutarea hranei a devenit o odisee obsedentă.

Pe un grup de întrajutorare Whatsapp, o femeie, Yadira, anunță că „s-au băgat pui” într-un magazin din Havana.

„Ieșim dimineața devreme și, ca niște furnici, ajungem acasă înainte de ora 18.00”, pentru a respecta regulile de izolare socială, spune Angela Martinez, o pensionară de 55 de ani, care merge la cumpărături cu o mască pe față , obligatorie pe stradă.

Cuba, care număra joi 1235 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 43 de decese, și-a închis frontierele și școlile, a suspendat transportul public și a instituit munca de acasă. Unde este cazul.

Situația sanitară pare pentru moment sub control. „Nu vedem o explozie a cazurilor, ca în alte țări”, a subliniat un reprezentant local al OMS, Jose Moya.

„Acest lucru se datorează capacității țării de a se organiza prin intermediul profesioniștilor din domeniul sănătății”, mai numeroși decât în alte părți. Potrivit OMS Cuba are 82 de medici la 10.000 de locuitori.

Însă pandemia a afectat situația economică, deja gravă într-o țară obișnuită cu lipsurile și lipsită de afluxul de turiști, una din principalele resurse financiare ale insulei (3,3 miliarde de dolari în 2018).

Pe de altă parte, numărul mare al persoanelor obligate să stea acasă a crescut consumul de energie electrică, defecțiunile și penele de curent fiind acum frecvente în timp ce guvernul a apelat la economisirea energiei.

„Cuba va fi țara care va încerca o redresare economică în cele mai proaste condiții”, spune politologul Jorge Gomez Barata, deoarece „menținerea embargoului american se adaugă la coronavirus, dar și la limitările și problemele structurale ale economiei cubaneze”.

Principala urgență: aprovizionarea țării, care importă 80% din produsele alimentare (2 miliarde de dolari în 2019), în special din Europa, primul partener comercial slăbit acum de epidemie.

„Trebuie să căutăm soluții naționale, pentru că nu știm ce alimente vor înceta să fie produse de țările noastre furnizoare”, a recunoscut ministrul Economiei, Alejandro Gil.

Un raport diplomatic arată preocupări în legătură cu „restricțiile luate de anumite țări furnizoare în ceea ce privește exportul de produse alimentare”, ceea ce „amenință lanțurile de aprovizionare”.

Și „comportamentul de stocare accentuează deficiențele deja numeroase din Cuba”, scrie Le Point.

Pentru a ști unde să caute cutare sau cutare aliment, cubanezii fac schimb de informații pe grupurile Whatsapp: „Unde este orez?”. „Pastă de dinți?”.

Acest lucru nu împiedică continuarea cozilor, unde poliția și soldații încearcă să aplice măsurile de distanțare socială.

„Coada se mișcă foarte încet, am ajuns la 9 dimineața și am plecat la 16”, a scris pe Whatsapp Matilde.

Pentru a evita aglomerația, supermarketurile sunt închise. Site-ul de vânzări online creat pentru a compensa acest neajuns este aproape inaccesibil, atât de încet se mișcă rețeaua.

Pe cartelă (libreta) este inclusă o soluție dezinfectantă pe bază de clor, dar hrana care se poate cumpăra în acest sistem este insuficientă.

Panfilo, un celebru umorist cubanez, a declarat recent că vectorul de transmitere a coronavirusului în Cuba este puiul, care generează cozi lungi.

„Marea dificultate pentru a impune măsurile de izolare derivă din faptul că populația este supusă la penurie”, a recunoscut economistul Omar Everleny Perez.

Panfilo nu s-a înșelat. Autoritățile au identificat 18 cazuri de infectare legate de același magazin din Havana și căută, grație videosupravegherii, alte potențiale cazuri.

Cubanezii, care au trecut prin criza economică din anii 90, cred în capacitatea lor de a depăși acest nou calvar.

Locuitorii mizează pe solidaritate, o valoare care este bine ancorată pe insulă: mulți au cusut măști pentru a le oferi vecinilor, alții ajută la cumpărături sau informează despre produsele disponibile în magazine.

„Ieri am putut cumpăra pui datorită dumneavoastră”, i-a mulțumit, pe Whatsapp, un bărbat Yadirei.