Izolare și halucinații: problemele de ordin psihologic cu care se confruntă astronauții

Izolare și halucinații: problemele de ordin psihologic cu care se confruntă astronauții

Călătoria în spațiu este o experiență extrem de solicitantă pentru organismul uman, astronauții confruntându-se adesea cu probleme de sănătate fizică, dar și de ordin psihologic.

William McCool, unul dintre astronauții care și-au pierdut viața în 2003 după ce naveta s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră, descria aventura în spațiul cosmic drept o experiență care ”întrece imaginația”, iar mulți dintre cei care au avut ocazia să părăsească Terra au povestit despre faptul că o astfel de călătorie are un impact major asupra viziunii sinelui în imensitatea universului.

O misiune în spațiu este extrem de solicitantă, astronauții fiind constrânși să lucreze în spații mici, cu echipamente scumpe și  complicate, iar riscurile pe care le presupune călătoria au un impact puternic asupra psihicului astronauților, spun psihologii de la NASA.

Unele dintre efectele pe care medicii le-au semnalat la astronauții care s-au întors dintr-o misiune în spațiu sunt sentimentul de izolare și halucinațiile.

Întorși acasă, mulți dintre astronauți au mărturisit că atunci când încercau să adoarmă au văzut ”flashuri care păreau a fi zâne dansând”. În 1976, echipajul de la bordul Soyuz 21 a fost adus înapoi pe Pământ după ce a raportat un miros înțepător pe stația spațială Salyut-5, însă nu a fost identificată nicio prpblemă tehnică, iar NASA a concluzionat că a fost vorba de halucinații.

Acum că o misiune pe Marte pare posibilă, cercetătorii au început să studieze efectele asupra psihicului uman pe care l-ar avea o misiune îndelungată.

Cu timpul, stresul, izolarea și contactul redus cu familia afectează membrii echipajului, aceștia devenind irascibili și creând dispute și conflicte. Unele studii arată chiar că unele abilități de bază ale creierului, ca atenția, prioritizarea sau coordonarea membrelor se diminuează în spațiu.