Ivermectina nu previne spitalizarea în cazul infectării cu Covid-19. Studiu

Foto-EEC-Razvan Valcaneantu

Ivermectina nu reduce riscul de spitalizare din cauza Covid-19, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine. Studiul servește drept dovezi suplimentare pentru ceea ce profesioniștii din domeniul sănătății au spus în timpul pandemiei: nu este un antibiotic împotriva Covid-19.

În studiul amplu, cercetătorii din Brazilia au studiat peste 1.300 de pacienți, dintre care jumătate au primit ivermectină și cealaltă jumătate un placebo. În concluzia lor, autorii au spus: „Tratamentul cu ivermectină nu a dus la o incidență mai scăzută a internării medicale într-un spital din cauza progresiei Covid-19 sau a observării prelungite a departamentului de urgență în rândul pacienților cu un diagnostic precoce de Covid-19”.

Au existat deja unele studii clinice efectuate la începutul pandemiei care au arătat că ivermectina nu este eficientă împotriva Covid-19. Administrația pentru Alimente și Medicamente a îndemnat să nu se utilizeze versiunea animală a ivermectinei pentru a lupta împotriva Covid-19, avertizând că aceasta poate provoca greață, vărsături, dureri abdominale, tulburări neurologice și hepatită potențial severă care necesită spitalizare.

Acest avertisment nu a oprit popularitatea medicamentului în rândul unor persoane care doresc să se trateze împotriva Covid-19. Popularul podcaster Joe Rogan a spus că a folosit medicamentul pentru a-și trata infecția cu Covid-19. El a spus la acea vreme că tratamentele sale au inclus și anticorpi monoclonali, antibiotice Z-pack și vitamine timp de „trei zile”, potrivit NPR.org.

Evoluția pandemiei de coronavirus în România

Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate din nou sub 3.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus din nici 10.000 de teste, iar 25 de pacienți au murit. Au scăzut internările în ATI.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.921 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 51 mai puține față de ziua anterioară.

346 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 235 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.614 cu 97 mai mult față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 397 persoane, cu 6 mai puține decât în ziua anterioară. Dintre cei 397 pacienți internați la ATI, 341 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 156 sunt minori, 155 fiind internați în secții, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară și 1 in ATI, cu 1 mai puțin decât în ziua anterioară.

Câte decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 65.042 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.

În intervalul 31.03.2022 (10:00) – 1.04.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 27 decese (16 bărbați și 11 femei), dintre care 2 anterior intervalului de referință.